Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

60833-4/2021/KTEF - Használati útmutató - DELABIE Premix keverőszelepek

NNK határozat nyilvántartási száma NNK szakvélemény száma Az engedélyezett termékcsalád neve A termék alkalmazási területe Nyilvántartásba vétel időpontja
60833-4/2021/KTEF 34945-5/2/2021/LAB DELABIE Premix keverőszelepek ivóvíz- és használati melegvíz-ellátás (max. 65°C)

2021. október 21.

 

Szerelés

Fontos: mielőtt installálná a terméket, kötelezően öblítse át a bejövő ágat, hogy távozzanak a szennyeződések a rendszerből!

Csatlakoztassa a hideg és a meleg ághoz tartozó bekötőcsöveket (maximum ajánlott hőmérséklet különbség 50 °C ). Az ajánlott víznyomás 1-5 bar között. A H-M víz ág közötti nyomáskülönbség nem lehet nagyobb, mint 1 bar. Tilos a PEX bekötőcsövet erősen meghajlítani. Az átfolyás értékek 3 bar nyomás esetén értendők.

A termékek telepítése történhet közvetlenül a csapolók elé, vagy az alapszerelvényezésbe.

Amennyiben közvetlenül a csapolók elé történik a termosztatikus keverőszelep telepítése, úgy ügyelni szükséges arra, hogy a lekevert vizes ág minél rövidebb hosszúságú legyen, mivel ezen ág hőmérséklete kedvező a kórokozók szaporodása tekintetében.

A termék telepítésénél a hálózati víznyomásnak 1-5 bar közötti tartományban kell lennie. A H-M ág közötti optimális hőmérséklet különbség minimum 50°C, a forró ág maximálisan 85°C lehet. A PREMIX keverőszelepekkel elvégezhető a termikus fertőtlenítés, ennek módja, hogy imbuszkulccsal a maximális pozícióba állítjuk a hőfokszabályzót:

A szelepek belső alkatrészeinek tisztítása évente legalább egyszer szükséges. Az esetleges szennyeződések és a vízkő eltávolításával megóvhatók a kopóalkatrészek (pl.: tömítőgyűrűk), a beüzemelést megelőzően kötelezően elvégzendő a bejövő vízcsövek teljes körű átöblítése (PURGE) a gyártási, vágási, hegesztési és szerelési munkák során képződő lebegő szennyeződés eltávolításának érdekében - ennek elmaradása károsíthatja a terméket.

A termosztatikus keverőszelepek forrázásvédelemmel vannak ellátva, tehát műszaki meghibásodás esetén elzárnak, így nem tudja a felhasználó a forró vizet közvetlenül magára engedni.

Használat

A termékkel érintkező emberi felhasználásra szánt víz hőmérséklete közegészségügyi szempontból a 65°C-ot nem haladhatja meg.

Termék alkalmazási területe: ivóvíz ellátás, használati melegvíz-ellátás.

A termék tisztítási, ill. fertőtlenítési utasításait (beleértve az alkalmas fertőtlenítőszer megnevezését is) a gyártónak, illetve forgalmazónak egyértelműen a vásárló tudomására kell hoznia!

A termékek tisztítása/fertőtlenítése során használt vegyszerekre vonatkozóan a 201/2001. (X.25.) Kormányrendeletben, illetve a 38/2003. (VII.7) ESzCsM-FVM-KvVM együttes rendeletben leírtak a mérvadóak.

A terméket tartalmazó vízhálózati szakaszt legalább 1 napra ivóvízzel fel kell tölteni. Az öblítővizet a csatornába kell engedni, azt háztartási célra felhasználni nem szabad. Csak ezután szabad megkezdeni a terméket tartalmazó vízhálózati szakasz rendeltetésszerű használatát.

A termék alkalmazását követő első hetekben szerves anyag kioldódásra lehet számítani, amely íz- és szagproblémákat, baktériumok túlzott elszaporodását és nagyobb klórigényt okozhat. Ez a jelenség átmeneti, gyakoribb vízcserével, átöblítéssel csökkenthető.

A termosztatikus keverőszelep szűrőit és a visszacsapó szelepet javasolt havonta vízkőteleníteni és fertőtleníteni.

Tisztítás

A krómozott felületek általános karbantartása, tisztítása.

A krómozott felületek megfelelő tisztántartása elengedhetetlen annak érdekében, hogy azok fényessége és esztétikus felületének megőrzése minél hosszabb ideig megmaradjon.

A krómozott felületek tisztítására, karbantartására vonatkozó érvényben lévő általános szabályok:

 • külső fizikai sérülésektől (pl. karcolás) óvni kell
 • tisztítását a szennyeződés mértékének megfelelő gyakorisággal kell elvégezni (javasolt a napi takarítás)

Tisztításához használható szerek, eszközök:

 • bármely karcmentes tisztítószer – klór vagy annak származékaitól mentes, lehetőleg semleges pH-jú, vagy enyhén lúgos (max. pH 10), enyhén savas (min. pH 4) kémhatású, pl. fémvédő, inhibitor tartalmú készítmény
 • meleg ecet (makacs szennyeződés esetén)
 • puha pamut, vagy mikroszálas törlőkendő
 • a felület tisztítás után minden esetben alaposan leöblítendő a vegyszermaradványok eltávolításához, végül törölje szárazra törlőkendővel, vagy törlőpapírral

A tisztításhoz NE használja az alábbi szereket, eszközöket:

 • sósav, kénsav, salétromsav
 • nátronlúg, hipó, vagy bármely klór, vagy klorid, jód, bróm tartalmú tisztítószer
 • erős szálú, durva kefe, vagy bármi olyan eszköz, mely sértheti a felületet
 • semmi olyan takarítóeszköz, mellyel egyéb a fenti savas, vagy lúgos szerekkel való tisztítást végezték, például:
 • ne használjon olyan rongyot a rozsdamentes felületek tisztítására, mellyel nátronlúgos felmosást végeztek korábban

Mivel a savak gőzei is károsíthatják az anyagot, ezért a közvetlen környezetében se alkalmazzuk őket. A fenti szerek alkalmazása visszafordíthatatlanul károsítja a krómozott felületet, így azokat semmilyen esetben, és semmilyen koncentrációban NE használja!

Amennyiben a fent felsorolt szerek bármelyikével érintkezik a felület, akkor azonnal bő vízzel öblítse le.

Rozsdásodás

A felület ne érintkezzen egyéb rozsdás felülettel, hiszen az rozsdásodást okoz az eszközön. Elszíneződés esetén, annak azonnali eltávolítása szükséges, hogy a további korrodálódást elkerüljük

friss rozsdásodás esetén finom szemcsés súrolószer, illetve polírpapír alkalmazható.

A használati utasítás, illetve az abban leírtak figyelmen kívül hagyása nem rendeltetésszerű használatnak minősül és garanciavesztéssel jár!

Figyelmeztetés

Az üzembehelyezés előtt a rendszert vízzel át kell mosatni, a szennyeződésektől meg kell tisztítani. A vízhálózatba 250 mikronos szűrő beépítése szükséges! A csaptelep csak megfelelő keménységű, tiszta vízzel működtethető.

Amennyiben azt a hibajelenséget észleli, hogy az átfolyási idő hossza megnövekedett és lassabban zár el a csaptelep, akkor szükséges a csapbelső kitisztítása (valószínűleg valamilyen egyéb anyag a csőhálózatból a csapbelsőbe került). Ekkor a szerelési rajznak megfelelően szükséges szétszerelni a csapbelsőt, majd egyenként átmosni, kitisztítani az alkatrészeket.

A csaptelep alkatrészeit, a szűrőket, visszacsapó szelepeket minimum évente szükséges átvizsgálni, ha szükséges tisztítani!

Garancia

10 év - amely a gyártási hibákra vonatkozik, a kopó alkatrészekre nem érvényes.