Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A vízvezetékek szakszerű kiöblítése, csaptelepek telepítése előtt

10-ből 9-en elfelejtik, Ön ne tegye!

Mi is az a Purge?

Magyarul a jelentése kitisztítás, kiöblítés, ami a frissen összeszerelt, új építésű létesítmények, illetve meglévő épületek csőhálózatában egyaránt szükséges lépés a termékek telepítése előtt.

Gyakorlatban a vízvezetékek átöblítését jelenti, amely során a rendszerben található kosz/törmelék távozik a hálózatból.

Ezt a lépést sajnos a legtöbb esetben nem végzik el, így az újonnan beszerelt csaptelepek első beüzemelést követően azonnal elkoszolódnak.

Mi kerülhet ilyenkor a termékekbe? Gyakorlatilag bármi, az építés során a csövekben maradt föld, homok, rosszabb esetben műanyag forgács egyből bejut a termékbe, hibás működést okozva. Meglévő hálózat esetén is lehetséges a koszolódás, felújítási munkák, illetve a csővezetékben évek alatt lerakódott szennyeződések miatt.


Az így bekerült szennyeződés tipikus jelei az alábbiak:

  • víz szivárgás, a szennyeződés következtében nem tud teljesen elzárni a mágnesszelep vagy csaptelep belső és szivárogni kezd vagy rosszabb esetben teljesen nyitva marad

  • egyáltalán nem működő szelep, szintén a nagyobb mértékű szennyeződések miatt működésképtelenné válhat a szelep, mivel nem tud kinyitni

A vízvezetékekben felhalmozódott szennyeződések öblítés hiányában Fontos felhívni a figyelmet, ezek a hibák nem tartoznak a garanciális meghibásodás alá, ezért minden gyártó külön kéri, hogy telepítés előtt legyen átöblítve a hálózat. Sajnos ezek elmaradása nagyon gyakori, közel a hibajelentések 90%-a ennek a lépésnek a hiányából fakad.

Szerencsére a legtöbb esetben a mágnesszelep/ csaptelep belső, a kitakarítást követően újra megfelelően működik, azonban ez mindig időbe és pénzbe kerül, ráadásul előfordulnak olyan súlyos esetek is, amikor az öblítés hiánya miatt a termékalkatrész tönkremegy.  


Mi az oka annak, hogy a legtöbb esetben csak az önelzáró nyomógombos vagy infrás termékek koszolódnak el?

A vízvezeték szakszerű köblítése és hiányának következményeiA karos csaptelepek esetében is jelen van a probléma, azonban emberi erőt kifejtve sok esetben szétzúzható a homok és a kisebb szennyeződések, míg egy mágnesszelep nem fog tudni akkora erőt kifejteni, így ekkor azt tapasztaljuk, hogy nem zár el megfelelően a termék.

Amennyiben megtörtént az átöblítés, de ezt követően hetekig még nem lett használatba véve a vízvezeték rendszer, úgy azt, közvetlenül a használatba vétel előtt is át kell öblíteni!  Sok esetben 1 hónappal az átadás előtt átöblítik a csöveket, azonban időközben még kerül szennyeződés a rendszerbe, mivel zajlik tovább a kivitelezés, és így a kosz ugyanúgy bele tud kerülni a termékekbe.

Apró hiányosságnak tűnik mindez, azonban például egy ipari létesítmény esetén, ahol több tucatnyi csaptelep, vagy zuhany van beépítve, akár napokig is eltarthat, míg a belehordott kosztól megszabadítjuk a termékeket.

Az alábbi képeken látható egy-egy állapot fotó, a bal oldalon egy nem kiöblített hálózatból vettük ki a szelepet, mely nem zárt el. A jobboldali képen pedig a szereléskor betartották az átöblítés szabályát.