Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

60835-4/2021/KTEF - Használati útmutató - DELABIE ivókút fejek

NNK határozat nyilvántartási száma NNK szakvélemény száma Az engedélyezett termékcsalád neve A termék alkalmazási területe Nyilvántartásba vétel időpontja
60835-4/2021/KTEF 34945-4/2/2021/LAB DELABIE ivókút fejek ivóvíz-ellátás (max. 30°C) 2021. október 21.

 

Szerelés

Fontos: mielőtt installálná a terméket, kötelezően öblítse át a bejövő ágat, hogy távozzanak a szennyeződések a rendszerből!

Csatlakoztassa a hideg víz ágat az ivókút fejhez. Az ajánlott víznyomás 1-3 bar között. Tilos a PEX bekötőcsövet erősen meghajlítani.

Rögzítse fel a terméket a rozsdamentes csavarokkal és a hátlappal. Ezután csatlakoztassa a vízhálózatba, majd néhány alkalommal tesztelje, hogy stabilan áll a csaptelep.

A termékek nyomógombos működtetéssel érhetők el.

Használat

A termékkel érintkező emberi felhasználásra szánt víz hőmérséklete közegészségügyi szempontból a 30°C -ot nem haladhatja meg.

Alkalmazási terület: ivóvíz-ellátás

Felszerelés után a használatba vétel előtt, illetve a rendszeres használat esetén fogyasztás előtt minden esetben javasolt a termék átöblítése. Beüzemelés után a csaptelepet át kell öblíteni, legalább 5 perc hidegvíz kifolyatását javasoljuk. Hosszabb (legalább egy éjszakás) pangást követően legalább 1,0 liter víz kifolyatása szükséges. Fogyasztás előtt a minimum 1,0 víz kifolyatása szükséges. Az átöblítés során nyert vizet ivóvízként, illetve ételkészítési céllal felhasználni nem javasoljuk.

A termék bekötésére használt flexibilis bekötőcsövek kizárólag nyilvántartásba vett termékek lehetnek.

A csaptelepek perlátorát javasolt havonta vízkőteleníteni, illetve fertőtleníteni. A csaptelepek tisztítása, fertőtlenítése során kizárólag olyan vegyszer alkalmazható, amely megfelel a 201/2001. (X.25.) Kormányrendelet illetve a 38/2003. (VII.7) ESZCSM-FVM-KVVM együttes rendeletben leírtaknak.

A perlátor működési elvéből adódóan jelentős aeroszolt képez, így Legionella expozíció szempontjából fokozott kockázatot jelent. Ezért alkalmazása nem javasolt az egészségügyi intézmények fekvőbeteg ellátó szobáiban, illetve minden olyan helyen, ahol a hideg és vagy használati melegvíz Legionella csíraszáma eléri a 49/2015. (XI.6) EMMI rendelet alapján meghatározott beavatkozási szintet.

Tisztítás

A krómozott felületek általános karbantartása, tisztítása.

A krómozott felületek megfelelő tisztántartása elengedhetetlen annak érdekében, hogy azok fényessége és esztétikus felületének megőrzése minél hosszabb ideig megmaradjon.

A krómozott felületek tisztítására, karbantartására vonatkozó érvényben lévő általános szabályok:

 • külső fizikai sérülésektől (pl. karcolás) óvni kell
 • tisztítását a szennyeződés mértékének megfelelő gyakorisággal kell elvégezni (javasolt a napi takarítás)

Tisztításához használható szerek, eszközök:

 • bármely karcmentes tisztítószer – klór vagy annak származékaitól mentes, lehetőleg semleges pH-jú, vagy enyhén lúgos (max. pH 10), enyhén savas (min. pH 4) kémhatású, pl. fémvédő, inhibitor tartalmú készítmény
 • meleg ecet (makacs szennyeződés esetén)
 • puha pamut, vagy mikroszálas törlőkendő
 • a felület tisztítás után minden esetben alaposan leöblítendő a vegyszermaradványok eltávolításához, végül törölje szárazra törlőkendővel, vagy törlőpapírral

A tisztításhoz NE használja az alábbi szereket, eszközöket:

 • sósav, kénsav, salétromsav
 • nátronlúg, hipó, vagy bármely klór, vagy klorid, jód, bróm tartalmú tisztítószer
 • erős szálú, durva kefe, vagy bármi olyan eszköz, mely sértheti a felületet
 • semmi olyan takarítóeszköz, mellyel egyéb a fenti savas, vagy lúgos szerekkel való tisztítást végezték, például:
 • ne használjon olyan rongyot a rozsdamentes felületek tisztítására, mellyel nátronlúgos felmosást végeztek korábban

Mivel a savak gőzei is károsíthatják az anyagot, ezért a közvetlen környezetében se alkalmazzuk őket. A fenti szerek alkalmazása visszafordíthatatlanul károsítja a krómozott felületet, így azokat semmilyen esetben, és semmilyen koncentrációban NE használja!

Amennyiben a fent felsorolt szerek bármelyikével érintkezik a felület, akkor azonnal bő vízzel öblítse le.

Rozsdásodás

A felület ne érintkezzen egyéb rozsdás felülettel, hiszen az rozsdásodást okoz az eszközön. Elszíneződés esetén, annak azonnali eltávolítása szükséges, hogy a további korrodálódást elkerüljük

friss rozsdásodás esetén finom szemcsés súrolószer, illetve polírpapír alkalmazható.

A használati utasítás, illetve az abban leírtak figyelmen kívül hagyása nem rendeltetésszerű használatnak minősül és garanciavesztéssel jár!

Figyelmeztetés

Az üzembehelyezés előtt a rendszert vízzel át kell mosatni, a szennyeződésektől meg kell tisztítani. A vízhálózatba 250 mikronos szűrő beépítése szükséges! A csaptelep csak megfelelő keménységű, tiszta vízzel működtethető.

Amennyiben azt a hibajelenséget észleli, hogy az átfolyási idő hossza megnövekedett és lassabban zár el a csaptelep, akkor szükséges a csapbelső kitisztítása (valószínűleg valamilyen egyéb anyag a csőhálózatból a csapbelsőbe került). Ekkor a szerelési rajznak megfelelően szükséges szétszerelni a csapbelsőt, majd egyenként átmosni, kitisztítani az alkatrészeket.

A csaptelep alkatrészeit, a szűrőket, visszacsapó szelepeket minimum évente szükséges átvizsgálni, ha szükséges tisztítani!

Garancia

10 év - amely a gyártási hibákra vonatkozik, a kopó alkatrészekre nem érvényes.