Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

60840-5/2021/KTEF - Használati útmutató - DELABIE csaptelepek

NNK határozat nyilvántartási száma NNK szakvélemény száma Az engedélyezett termékcsalád neve A termék alkalmazási területe Nyilvántartásba vétel időpontja
60840-5/2021/KTEF 34945-3/2/2021/LAB DELABIE csaptelepek ivóvíz- és használati melegvíz-ellátás (max. 65°C) 2021. november 12.

 

Szerelés

Fontos: mielőtt installálná a terméket, kötelezően öblítse át a bejövő ágat, hogy távozzanak a szennyeződések a rendszerből!

Csatlakoztassa a hideg és a meleg ághoz tartozó bekötőcsöveket (maximum ajánlott hőmérséklet különbség 50 °C). Az ajánlott víznyomás 1-5 bar között. A H-M víz ág közötti nyomáskülönbség nem lehet nagyobb, mint 1 bar. Tilos a PEX bekötőcsövet erősen meghajlítani. A szükséges csapfurat mérete 34 mm.

Kevert/hideg víz esetén csak egy bekötőcsövet szükséges a csaptelepbe csatlakoztatni.  A szükséges csapfurat mérete 22 mm.

Rögzítse fel a terméket a rozsdamentes csavarokkal és a hátlappal. Ezután csatlakoztassa a vízhálózatba, majd néhány alkalommal tesztelje, hogy stabilan áll a csaptelep.

A termékek elérhetők karos, időzített nyomógombos és automata vezérléssel is. Ez utóbbi esetben elérhetők a csaptelepek elemes működtetéssel és hálózati bekötéssel is.

A hálózati bekötést csak kvalifikált szerelő, a helyi szabályoknak megfelelően végezheti. Ha a hálózati kábel megsérült, a szerelőnek szükséges cserélnie. A transzformátor elé, megszakítót kell telepíteni. A kábeleket rögzítse biztonságosan.

Csatlakoztassa a szolenoid szelepet a fenti kép alapján az EV csatlakozóhoz, az érzékelő szenzort pedig a BMR csatlakozóhoz.

-          fehér kábel - > B terminál

-          barna kábel -> M terminál

-          piros kábel -> R terminál

Tilos az érzékelő kábelt megvágni vagy meghosszabbítani, a standard hossz 70 cm.

A vízálló csatlakozáshoz használjon kétmagos kábelt. Csatlakoztassa a 230 V-os tápfeszültséget a vezérlőegység 230 Vac sorkapcsához, a vezérlőegység elé kössön be megszakítót.

Vezérlőegység beállításai

Az érzékelő távolság állítható 8-25 cm között a GAIN (4) elfordításával. Nem javasolt a minimum és a maximum állás használata.

Az automatikus shut-off 1,5-12 msp között programozható a TEMPO (7) állításával, nem javasolt a minimum és a maximum állás használata.

A duty flush öblítés állítható (6) 24 órás, 12 órás opcióra, vagy szüneteltetni is lehet.

Működési programok beállításai (8):

-0 állásban automatikus On-OFF működés, vízátfolyás megszűnik amint az érzékelési távolságból

Használat

A termékkel érintkező emberi felhasználásra szánt víz hőmérséklete közegészségügyi szempontból a 65°C -ot nem haladhatja meg.

Alkalmazási terület: ivóvíz-ellátás, használati melegvíz-ellátás

Felszerelés után a használatba vétel előtt, illetve a rendszeres használat esetén fogyasztás előtt minden esetben javasolt a termék átöblítése. Beüzemelés után a csaptelepet át kell öblíteni, legalább 5-5 perc hideg-, illetve melegvíz kifolyatását javasoljuk. Hosszabb (legalább egy éjszakás) pangást követően legalább 1,0 liter víz kifolyatása szükséges. Fogyasztás előtt a minimum 1,0 liter víz kifolyatása szükséges. Az átöblítés során nyert vizet ivóvízként, illetve ételkészítési céllal felhasználni nem javasoljuk.

Tekintettel arra, hogy a melegvíz esetén nagyobb méretékű kioldódás várható a termékekből, ajánlott mind a főzéshez, mind az iváshoz hideg vizet használni, és azt felmelegítve fogyasztani.

A termékek bekötésére használt flexibilis bekötőcsövek kizárólag nyilvántartásba vett termékek lehetnek.

A csaptelepek perlátorát (amennyiben perlátorral szerelt), kifolyóbetétjét javasolt havonta vízkőteleníteni, illetve fertőtleníteni. A csaptelepek tisztítása, fertőtlenítése során kizárólag olyan vegyszer alkalmazható, amely megfelel a 201/2001. (X.25.) Kormányrendelet, illetve a 38/2003. (VII.7) ESzCsM-FVM-KvVM együttes rendeletben leírtaknak.

A perlátor működési elvéből adódóan jelentős aeroszolt képez, így Legionella expozíció szempontjából fokozott kockázatot jelent. Ezért alkalmazása nem javasolt az egészségügyi intézmények fekvőbeteg ellátó szobáiban, illetve minden olyan helyen, ahol a hideg és / vagy használati melegvíz Legionella csíraszáma eléri a 49/2015. (XI.6.) EMMI rendelet alapján meghatározott beavatkozási szintet.

Tisztítás

A krómozott felületek általános karbantartása, tisztítása.

A krómozott felületek megfelelő tisztántartása elengedhetetlen annak érdekében, hogy azok fényessége és esztétikus felületének megőrzése minél hosszabb ideig megmaradjon.

A krómozott felületek tisztítására, karbantartására vonatkozó érvényben lévő általános szabályok:

 • külső fizikai sérülésektől (pl. karcolás) óvni kell
 • tisztítását a szennyeződés mértékének megfelelő gyakorisággal kell elvégezni (javasolt a napi takarítás)

Tisztításához használható szerek, eszközök:

 • bármely karcmentes tisztítószer – klór vagy annak származékaitól mentes, lehetőleg semleges pH-jú, vagy enyhén lúgos (max. pH 10), enyhén savas (min. pH 4) kémhatású, pl. fémvédő, inhibitor tartalmú készítmény
 • meleg ecet (makacs szennyeződés esetén)
 • puha pamut, vagy mikroszálas törlőkendő
 • a felület tisztítás után minden esetben alaposan leöblítendő a vegyszermaradványok eltávolításához, végül törölje szárazra törlőkendővel, vagy törlőpapírral

A tisztításhoz NE használja az alábbi szereket, eszközöket:

 • sósav, kénsav, salétromsav
 • nátronlúg, hipó, vagy bármely klór, vagy klorid, jód, bróm tartalmú tisztítószer
 • erős szálú, durva kefe, vagy bármi olyan eszköz, mely sértheti a felületet
 • semmi olyan takarítóeszköz, mellyel egyéb a fenti savas, vagy lúgos szerekkel való tisztítást végezték, például:
 • ne használjon olyan rongyot a rozsdamentes felületek tisztítására, mellyel nátronlúgos felmosást végeztek korábban

Mivel a savak gőzei is károsíthatják az anyagot, ezért a közvetlen környezetében se alkalmazzuk őket. A fenti szerek alkalmazása visszafordíthatatlanul károsítja a krómozott felületet, így azokat semmilyen esetben, és semmilyen koncentrációban NE használja

Amennyiben a fent felsorolt szerek bármelyikével érintkezik a felület, akkor azonnal bő vízzel öblítse le.

Rozsdásodás

A felület ne érintkezzen egyéb rozsdás felülettel, hiszen az rozsdásodást okoz az eszközön. Elszíneződés esetén, annak azonnali eltávolítása szükséges, hogy a további korrodálódást elkerüljük.

Friss rozsdásodás esetén finom szemcsés súrolószer, illetve polírpapír alkalmazható.

A használati utasítás, illetve az abban leírtak figyelmen kívül hagyása nem rendeltetésszerű használatnak minősül és garanciavesztéssel jár!

Figyelmeztetés

Az üzembehelyezés előtt a rendszert vízzel át kell mosatni, a szennyeződésektől meg kell tisztítani. A vízhálózatba 250 mikronos szűrő beépítése szükséges! A csaptelep csak megfelelő keménységű, tiszta vízzel működtethető.

Amennyiben azt a hibajelenséget észleli, hogy az átfolyási idő hossza megnövekedett és lassabban zár el a csaptelep, akkor szükséges a csapbelső kitisztítása (valószínűleg valamilyen egyéb anyag a csőhálózatból a csapbelsőbe került). Ekkor a szerelési rajznak megfelelően szükséges szétszerelni a csapbelsőt, majd egyenként átmosni, kitisztítani az alkatrészeket.

A csaptelep alkatrészeit, a szűrőket, visszacsapó szelepeket minimum évente szükséges átvizsgálni, ha szükséges tisztítani!

Garancia

10 év - amely a gyártási hibákra vonatkozik, a kopó alkatrészekre nem érvényes.