Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Csaptelep típusok

Csaptelep típuskalauz, fajták leírása a könnyebb választás érdekében!

 

csaptelep típusok

Tartalom


Bevezető
Évszázadokig nem lehetett különválasztani az otthoni illetve közösségi csaptelepeket, ennek oka, hogy nem szenteltek külön figyelmet a különböző felhasználási területek speciális igényeinek. Manapság a kínálat sokasága már természetes, azonban sokan még mindig tétlenül állnak csaptelep vásárlás esetén, nehéz eldönteni egy laikusnak, hogy számára, az Ő felhasználási módjára mi a legmegfelelőbb. 


Lássunk néhány kategóriát!


Több kategóriára bontható a csaptelepek termékpalettája. Manapság a gyártók minden piaci szegmensnek megfelelően gyártják termékeiket. A legtöbb előállítónál megtalálhatóak karos, nyomógombos, érintés nélküli csaptelepek is, amelyek a kihelyezés helye szerint tovább oszthatók közösségi vagy lakossági termékekre. 
Egy stadionban vagy börtönben mindenképpen célszerű vandálbiztos csaptelepeket felszerelni, mivel így garantálható a hosszú élettartam, illetve ezeket a termékeket szakszerszám nélkül nem lehet szétszerelni és alkatrészeivel esetlegesen másban, vagy önmagunkban kárt tenni. Ilyen felhasználási területen komoly gondot okozhat egy-egy leszerelt/letört nyomógomb vagy fém alkatrész. 
A vásárlás folyamatánál ezek a tulajdonságok fel vannak tüntetve a termék adatlapján, így érdemes ezekre a helyekre a vandálbiztos megoldást beszerelni.


Csaptelep típusok szerint: 


A gyártók a felhasználók igényeinek megfelelően alakították ki termék palettájukat, így szinte minden eshetőségre gondoltak. 
A teljesség igénye nélkül pár kategória:

  • kórházi csaptelepek 

  • nagyüzemi konyhatechnológia

  • érintés nélküli, önelzáró infra mosdó csapok

  • nyomógombos, önelzáró mosdó csapok

  • karos mosdócsaptelepek 


kórházi csaptelepekA kórházi környezetben kiemelten fontos a fertőzés lehetőségének csökkentése. Ezek a kórházi csaptelepek olyan megoldásokat tartalmaznak, melyekkel meggátolható a baktériumok letelepedése, szaporodása.

A csaptelep önmagától 60 mp-es higiénés öblítést végez az utolsó használatot követő 24. órában, amely segíti a legionella és a Pseudomonas aeruginosa kialakulásának megelőzését. Ezek a kórházi csaptelepek a higiénia, a biztonság és a tartósság jegyében készültek. A hosszú karos orvosi csaptelepek keverőkarjai alkarral, vagy könyékkel is komfortosan állíthatók.
 A használat közbeni nyomásingadozás és hőmérséklet-változások miatti forrázást teljes mértékben megelőzhető a forrázásgátló szeleppel ellátott csaptelepekkel.
Ezek a telepek vízkőtaszító kifolyóval rendelkeznek, melyek segítenek a csaptelepek napi tisztán tartásában, és meggátolják a vízkő lerakódását.

 

 

 


   

nagyüzemi konyhatechnológia

Egy étterem számára kiemelten fontos a nagy igénybevétel mellett is hosszantartó üzembiztosság. Ezek az eszközök úgy lettek kialakítva, hogy minél könnyebb és gyorsabb legyen a használatuk, illetve nagy mennyiségű vízátfolyással rendelkezzenek a hatékony mosogatás érdekében. Ezeket a telepeket hosszútávra tervezik, vásárlói visszajelzések szerint nagy megelégedettséggel használják éveken keresztül. 
 

 

 

 


 

infra csaptelepekManapság kiemelten fontos az érintésmentes kézhigiénia, legyen szó akár kézmosásról akár kézfertőtlenítésről. Közösségi mosdókban hatalmas jelentőséggel bír egy érintésmentes csaptelep, mivel így kockázatmentessé válik a kezek megtisztítása. Természetesen ehhez szükség van további érintésmentes megoldásokra, mint például megfelelő szappanadagoló, kézszárító, illetve infra öblítéses vécé. Ezekkel a megoldásokkal szinte nullára csökkenthető a fertőzés esélye, illetve sokkal higiénikusabb is, mivel egy naponta több ezerszer használt csaptelephez nem kell hozzáérnünk. 
 

takarékos DELABIE csapok

 

 

 

 

 

 


Ezeknek a típusú csaptelepeknek nagy előnye az egyszerű használat mellett a víztakarékosság, ami az önelzáró megoldásnak köszönhető. Így használat során nem marad feleslegesen nyitva a csap, csupán egy meghatározott ideig, általában 5-8 másodpercig. Ezzel a megoldással rengeteg vizet lehet megspórolni.

A nyomógombos önelzáró csaptelep kiváló választás közösségi terekbe, iskolákba, intézményekbe, sportlétesítményekbe. Ez a fajta termék a legelterjedtebb az összes típus közül.  nyomógombos, önelzáró csaptelep faliElérhetőek további megoldások, mint például blokkolásgátlóval, illetve Soft Touch technológiával felszerelt csapok.

Blokkolásgátlóval felszerelt nyomógombos telep esetében a vízátfolyás nem akkor indul el, amikor lenyomjuk a gombot, hanem amikor felengedjük azt. 
 

önelzáró takarékos csaptelep

 

 

 

 

 

 

 

Alapvetően korábban a nyomógombos csaptelep működtetéséhez nagyobb erő kifejtésére volt szükség, emiatt olyan környezetbe, ahol gyerekek vagy idősek használnák, nem lehetett beépíteni. Ezzel szemben a Soft Touch nyomógombbal ellátott csapok csupán 2kg erejű lenyomással működtetésbe lehet hozni, így bármelyik korosztály számára egyszerű a használata. 


Ezek a csaptelepek a legegyszerűbb felépítésűek, ezáltal a legtöbb háztartásban is ilyen telepek találhatóak. Fontos kiemelni, hogy ezeket a csapokat nem ajánlott közösségi mosdókba, forgalmas helyekre kihelyezni, mivel ezzel megnő a felhasznált víz mennyisége.
Otthoni környezetben naponta átlagosan 20 alkalommal használjuk a csapot, míg egy közösségi felhasználásnál ez a szám óránként elérheti az 30-at is!
Ezért lehetséges az, hogy egy háztartási használatra gyártott csaptelepre a gyártó 5 év garanciát vállal, azonban ha ugyanezt a telepet egy közösségi helyen szerelik be, úgy csupán 1 évet. Erre a gyártók fel is hívják a figyelmet a csomagoláson. 

Kulcsfontosságú a legelején kiválasztani a megfelelő helyre a megfelelő típusú telepet, ezzel is elkerülve a későbbi hibákat. Éles vonalat kell húzni a háztartási és közösségi felhasználás között! 
 Otthoni környezetben kiváló választás, mivel nincs akkora igénybevételnek kitéve, illetve nem használunk annyi vizet. Komfortos a használata, fél kézzel vagy akár könyökkel is működtethetjük, a legtöbbet használt keverési arányt néhány másodperc alatt beállíthatjuk.
A karos csapok elérhetők leeresztőszeleppel és anélkül is. A leeresztő szelep lényege, hogy egy karral lehet nyitni-zárni a mosdókagyló lefolyóját, ezzel is kényelmesebbé téve a használatot. 
Háztartási felhasználáson kívül az alábbi helyekre lehet beépíteni a telepeket, de ide is ajánlott az érintés nélküli infra megoldással számolni a takarékosság és higiénia miatt.

akadálymentes csaptelepek
Az otthoni felhasználás mellett speciális területeken történő alkalmazás esetében megkülönböztetünk:

  • orvosi
  • akadálymentes

felhasználásra kialakított karos csaptelepet.


Az akadálymentes csaptelepek fokozott igénybevételnek ellenálló, ergonomikus kialakítású termékek, emiatt leginkább mozgásukban korlátozott felhasználók számára könnyített használatot tesznek lehetővé. Elérhető keverőkaros, valamint billenőkaros kialakításban is, utóbbi önelzáró, így jóval költséghatékonyabb a hagyományos csaptelepekkel szemben. 
Elterjedt lett az a tévhit, hogy az egykaros csaptelep könnyebben meghibásodik és érzékenyebb a szennyezett vízre. Tovább táplálja ezt a meggyőződést, hogy az elmúlt években konténerszám érkezik Magyarországra úgynevezett „egynyári” csaptelepek. Ezeket pedig szinte kizárólag egykaros kivitelben hozzák forgalomba, rombolva ezzel a telepek megítélését. Ezzel szemben a drágább, de jobb minőségű csaptelepekre a gyártók akár 10 év garanciát is vállalnak, ezzel biztosítva a vásárlót a hosszútávú működésről, ami kiemelten fontos egy háztartás számára. 
 Forrázásgátló megoldás, amely elérhető a legtöbb termék esetében.  
A bejövő víz elakadása, vagy a hideg víz mennyiségének azonnali csökkenése esetén pillanatok alatt elzárnak ezek a telepek, ezzel meggátolva a kézfej leforrázását. Ezt a forrázásgátló rendszert a legtöbb típusú telepen meg lehet találni. Ezzel a funkcióval a csapok pontosan tartják az ág hőmérsékletét, így kizárt a forrázás lehetősége. 


Garancia a minőségre!
Fontos szempont még a tartósság is, főleg a forgalmas helyeken, ahol helyt kell állnia több ezer használatnak, illetve akár a fizikai behatásoknak is éveken keresztül. A nagyobb gyártók, akik minőségi termékeket állítanak elő törekednek az egyszerűségre, használhatóságra, illetve több, akár 10 év garanciát is vállalnak a termékeikre.

 

Ami még érdekelheti a témában:

Csaptelep történelem


Csaptelep látványterveink

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: csaptelepek kézhigiénia