Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Csaptelep történelem

Hogyan fejlődtek a csaptelepek az évezredek során és miként alakultak ki a mai modern víztakarékos termékek

 

csaptelep történelem

Egy kis história!

A csaptelepek történelme régebbre nyúlik vissza, mint azt gondolnánk!

 

Tudta, hogy már I.E 1000 és I.U 476 között már létezett Rómában vezetékes vízhálózat? 

A IV. században Rómának több mint 10 nyilvános fürdője, 1000 szökőkútja, és 800 privát fürdője volt.

A csatornarendszerek elterjedése segítette elő a csaptelepek elterjedését is.

Vízvezetékrendszer építése az ókori Rómában

Vízvezetékrendszer építése az ókori Rómában


Az évezred találmánya: hőfokszabályzás

Hosszú ideig csak hidegvíz volt elérhető, majd amint meleg víz előállíthatóvá vált, megjelentek a kétcsapos megoldások, ahol mindkét hőmérsékletű vizet egy-egy különálló csaptelep biztosította. Ezt követően ez a változat lett elterjedt főképp Angliában, illetve gyarmatain.

Ezt a „jól bevált” mintát nem is változtatták 1937-ig, amikor is egy washingtoni diák, Al Moen meg nem alkotta az első egykaros csaptelepet.

első csaptelep és feltalálója Al Moen

Ezt követően találta fel a ma is ismert henger formájú csaptelepet, amelynél egyetlen karral lehetett állítani a víz hőfokot.

Tíz évvel később, 1947-ben eladta első egykaros termékét egy csatornázási vállalatnak. 1959-re ezeket a típusú csaptelepeket emberek százezrei kezdték használni világszerte.


A csaptelepek egyik legfontosabb jellemzője a vízáteresztő képessége.

A mai csaptelepek esetében már egyre inkább előtérbe került a víztakarékosság is. A legkorszerűbb csaptelepek 3bar nyomás mellett akár már percenként 1,4 literes vízáteresztéssel is képesek üzemelni anélkül, hogy az befolyásolná a kéz vízérzetét.


Víztakarékosság, hogyan?

A legtakarékosabb csapoknak még nincs osztályuk, kiemelt tulajdonságuk, viszont hogy önelzáró működtetésűek. Ez azt jelenti, hogy miután működésbe lépnek, egy szabályozott időn belül önmaguktól leállnak.

Hogyan tehetjük meg mindezt úgy, hogy nem csökken a vízérzet?

Oly módon, hogy a kevesebb vízből különböző kialakítású vízsugárvetővel látszatra és érzetre is bő, lágy vízsugarat varázsolhatunk, így a felhasználó csak a vízszámlán érzékeli a különbséget.

A víztakarékos csaptelepek nagyobb nyomás hatására sem engedik növelni a kibocsátott víz mennyiségét. A meglévő perlátort csökkentett vízkibocsátású vízsugárvetőre cserélve a felhasznált víz mennyiséget akár a felére is csökkenthetjük!


Összegzésül

A csaptelepek az évezred során hatalmas fejlődésen mentek keresztül, egyre inkább előtérbe került mind a dizájn, mind pedig a használhatóság, illetve ergonómia jelentősége is. Mára már ezek a használati eszközök elengedhetetlen részei az életünknek, legyen szó akár otthoni illetve közösségi felhasználásról is. További fontos tényezővé vált a víznek, mint értéknek a fokozott jelentősége, amely a múlt század elején még lényegében elhanyagolható szempont volt. Mai világunkban azonban a csökkenő természetes vízkészletek miatt szinte elsődlegessé vált.

Tartalomhoz tartozó címkék: csaptelepek