Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Delabie Premix termosztatikus keverők – a megtérülő befektetés legionella ellen

A francia Delabie 90 év szakértelmével nyújt védelmet a Legionella-fertőzés ellen a termosztatikus keverőszelep megoldásaival.

DELABIE Premix termokeverők a legionella-fertőzés megelőzésére

A termosztatikus keverőszelepek fontossága

A legionellosis a Legionella pneumophila, Gram negatív baktérium által okozott, főként tüdőgyulladásban megnyilvánuló fertőzés. A kórképet azért hívják légiós betegségnek, mert az Egyesült Államokban a koreai háborúban járt veteránok 1976-os, philadelphiai találkozóján lépett fel először robbanásszerűen, egy szállóban, ahol a légkondicionálók rosszul voltak karbantartva. A betegséget e tömeges tüdőgyulladás észlelésekor fedezték fel. A kórokozó többek között a párásító berendezések, légkondicionálók víztartályába jutva fertőzhet. A készülékből kiáramló permettel kerül a helyiség levegőjébe, amelynek páráját inhalálva alakulhat ki a fertőzés.

De a kórokozó mindenhol előfordulhat, ahol pangó meleg víz van, így megtalálható például a zuhanyzók csőrendszerében is. A fertőzés előfordulásának leggyakoribb helyei az egészségügyi intézmények, fürdők, uszodák, közösségi zuhanyzók. A baktérium 25 és 45 °C között szaporodik, a legoptimálisabb hőmérséklet számukra a 30-37 °C hőmérséklet intervallum. A legtöbb ember ellenáll a betegségnek, azonban a tünetek súlyossága és a betegséget elkapók magas halálozási aránya miatt a lehető legkomolyabban kell venni a fertőzésveszélyt. Elsősorban a legyengült és/vagy idős, illetve a nagyon fiatal emberi szervezet a legveszélyeztetettebb.

Most elsősorban arról szeretnénk írni, hogy a zuhanyzórendszerek esetében milyen preventív megoldásaink, technológiáink vannak a Legionella-fertőzéssel szemben, illetve az elavultabb módszerek a felhasználókra nézve milyen veszélyeket hordoznak magukkal.

A hagyományos módszerek, mint a rendszer kémiai, illetve termikus sokkolása hosszú távon nem biztosítanak megoldást. Ezeknek a módszereknek az alábbiakban összegyűjtöttük néhány negatív jellemzőjét:

Rövid távú hatás

E tevékenységek elvégzése után már 3-4 héten belül a csővezetékben újratelepülnek a baktériumok. A vezetékrendszer belső részét ilyenkor már az úgynevezett biofilm borítja, amely egy ragadós anyag, melyben a baktériumok megtapadnak, ebből a géles anyagból nyernek tápanyagot és tudnak szaporodni, növelve ezzel az ellenálló képességüket is. Ráadásul a kémiai és a hőmérsékleti sokk használatával még az is előfordulhat, hogy a baktériumok nem pusztulnak el, hanem a csőrendszer egy másik részében, esetlegesen egy a kifolyórészhez közelebbi helyen telepednek meg. Növelve ezzel a fertőzés veszélyét, hiszen ebben az esetben a felhasználóhoz is közelebb kerül a baktérium.

Amortizáló hatás a vízvezetékre, illetve a csőrendszerre

A vízhálózatokat nem arra tervezték, hogy hosszú távon tudjanak ellenállni a termikus sokk során keringetett 60 °C-os víznek, illetve a kémiai sokk eljárás során felhasznált jelentős mennyiségű klórnak. A termikus és kémiai sokk használata hosszú távon a csőrendszer korrózióját és elhasználódását okozzák.

Magas kockázat a felhasználóra nézve

A sokk-módszer során az esetleges felhasználó magas kockázatnak van kitéve. A termikus sokk miatt felmelegített vízzel érintkezve akár harmadfokú égési sérüléseket szenvedhet az illető. A kémiai sokk-eljárás során pedig mérgező anyagokkal érintkezhet a felhasználó.

Költséges és körülményes karbantartás

Ezen időszakos karbantartások speciális szaktudást igényelnek, illetve a vízrendszert el kell zárni, amely fennakadásokat okozhat egy intézmény működésében.

A DELABIE termosztatikus keverőszelep technológia

Hogy ne kelljen ezeket az elavultabb módszerekhez folyamodni, szeretnénk olyan megoldást ajánlani, amely megelőzi a fertőzés kialakulásának a lehetőségét! Az egyik leghatékonyabb módszer a termosztatikus keverő hálózatba való beépítése. A brit egészségügyi biztonsági előírások (UK HSE) is javaslatot tesznek, hogy minden olyan helyen, ahol fokozott kockázatú a forrázás, illetve a legionella fertőzés veszélye a vizesblokkba termosztatikus keverőt telepítsenek. A Delabie termosztatikus keverővel ellátott rendszerek jelentősen csökkentik a legionella kialakulásának az esélyét. Hiszen a keverő meleg vizes ága a rendszerben tárolt víz hőmérsékletét folyamatosan 50-55°C között képes tartani, megakadályozva ezzel a Legionella baktérium kialakulásának a lehetőségét. Így a meleg vizes ágról a termosztatikus keverőbe 50 °C fölött érkezik be a víz, a hideg vizes ággal keveredve pedig –, melynek vízhőmérséklete olyan alacsony, melyben a Legionella baktérium egyszerűen nem tud megélni – a mixer beállítja a megfelelő hőmérsékletet. A termosztatikus keverőt és a kifolyót összekötő csővezetéknek a lehető legrövidebbnek – a legszigorúbb előírások szerint 2 méternek - kell lennie, hiszen minden Delabie márkajelzéssel ellátott infratermék rendelkezik automata öblítő funkcióval, amely huszonnégy óra használatmentes időszak után aktiválódik. A 30 másodperces öblítő-program pedig maximum 2 méter hosszú csővezetékre van kalibrálva. A kifolyót és a termosztatikus keverőt összekötő vízvezeték teljes körű kiöblítése nem teszi lehetővé a baktériumok a vízrendszer e szakaszán való megtelepedését.

További preventív megoldás a legionellosis ellen a Delabie Tonic Jet, illetve Round zuhanykifolyó műszaki tartalmában megtalálható automata vízleeresztő funkció, amely minden használat után vízmentesíti a rendszert. Továbbá a kínálatunkban megtalálható még a zuhanykifolyókhoz és –fejekhez kompatibilis úgynevezett biofil patron, amely kiszűri csőrendszerben előforduló összes baktériumot.

Emellett a Delabie termosztatikus keverői forrázás gátló funkcióval is rendelkeznek. Ha esetlegesen a hideg vizes ellátás akadozik a meleg vizes ág is rögtön lekapcsol, kiiktatva ezzel a forrázás lehetőségét. A Delabie Premix termosztatikus keverőinek használatával minimálisra csökkenthető a legionella előfordulásának az esélye.

 

Ha minőségi megoldásaink felkeltették az érdeklődését, ajánlatainkért keresse fel munkatársainkat! A Delabie termékek természeten a webáruházunkban is elérhetőek!

Tartalomhoz tartozó címkék: csaptelepek