Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
2.247.720 Ft + ÁFA ( 2.854.604 Ft )
Menny.:db

Fűthető vészzuhany, szemmosó és arcmosó kombinált egység, kültéri fagyálló szigeteléssel, akár -34°C-ig

2.247.720 Ft + ÁFA ( 2.854.604 Ft )
Menny.:db
Cikkszám: GLH8317CTFP.220V
Gyártó: HAWS Corporation
Elérhetőség: Raktáron
Átlagos értékelés: Nem értékelt
A kombinált AXION fűthető vészzuhany, szemmosó kültéren extrém hidegben is működik, akár -34°C-ban is fagypont felett tartja a vizet a fűtőszál. Vészhelyzet esetén azonnal elérhető a 76l/p zuhany és a 14l/p szemmosó öblítés. GLH8317CTFP.220V

Leírás és Paraméterek

A 8317CTFP típusszámú, szabadon álló, kombinált fűthető vészzuhany, szemmosó egység egy teljesen felszerelt, beüzemelésre készen álló, az év mind a négy évszakában kültéren is használható munkavédelmi berendezés, mely folyamatos rendelkezésre állást biztosít kültéri helyszíneken extrém hideg időjárás esetén is, akár -34°C és +38°C hőmérséklet-tartományban.

A készreszerelt és a gyártási minőségellenőrzés során nyomáspróbának kitett kombi egység egy lábon álló, majdnem 2,5 méter magas szerkezet, melynek használatához nem szükséges külön helyiség, vagy épület, azt egyszerűen a szabad ég alá is ki lehet helyezni. A kombinált egység rögzítéséhez teherbíró padozatra van szükség. A termék kívülről egy jól szigetelt burkolatot kapott, melyen belül egy dupla szigetelésű, nagy teljesítményű fűtőszál fut, ami a termék belsejében lévő víz fagypont felett tartására szolgál, hogy a vészzuhany szükség esetén bármikor használható legyen.

Univerzális kialakításának köszönhetően a HAWS fűthető kombi egység vízbekötése történhet alulról és felülről is, megkönnyítve ezzel a helyi viszonyoknak való megfelelést. A bemenő víz ág fagymentes szigeteléséről, vagy a fagyhatár alatti odavezetéséről minden esetben gondoskodni kell!

A beépített, két régetű, 3/4"-os szigeteléssel ellátott fűtőszálat termosztát verézli, mely bekapcsol, amint a víz hőmérséklete 1,4°C alá süllyed. A sürgősségi vészzuhany, szemmosó egység vészzuhany szelepének nyitását egy húzókar teszi lehetővé, míg a szemmosó működtetéséről a derékmagasságban elhelyezett tolókar gondoskodik. A terméken nagy méretű, könnyen olvasható vészjelzések találhatók. A masszív, rozsdamentes acélból készült csőtartó és horganyzott szerelvények egy erős, korrózióálló berendezést eredményeznek.

A fűthető vészzuhany, szemmosó kombinált öblítő egység egy 76 liter/perc vízátfolyású vészzuhanyból és egy AXION MSR öblítőfejjel szerelt, 12 liter/perces szemmosóból áll. Az MSR egy a piacon egyedülálló, fordított áramlású szórásképpel rendelkező szemmosó fejegység, mely úgy öblíti le az arcot és a szemeket, hogy közben nem mossa bele a veszélyes szennyeződéseket a sérüléseknek szabadon kitett, érzékeny orrüregbe. A hagyományos szemmosók ugyanis jellemzően a szem külső sarkai felől befele öblítik át a szemeket, így a víz, és az általa lemosott savak, lúgok, szennyeződések az orr felé távoznak, ahol azok könnyedén a könnycsatornába kerülnek, ahol belső sérüléseket okozhatnak.

A HAWS AXION MSR szabadalmi bejegyzés alatt álló megoldása ezzel szemben kifelé mossa a szemeket, így a szennyeződések nem kerülhetnek be a könnycsatornába, majd onnan az orrüregbe. További előnye az MSR megoldásnak, hogy az öblítőfej szélesebb területen oszlatja el a vízsugarakat, így a fellépő nyomás szétoszlik és nem egy ponton éri a szemet, lehetővé téve a komfortos öblítést és segítve ezáltal a szemek megóvását.

A fűtött szemmosó és a vészzuhany magas műszaki szintre fejlesztett golyósszelepei nyitás után nyitva maradnak egészen a használat legvégéig, amikor is kézzel kell elzárni a szelepeket. Ez a folyamatos nyitás / nyitva maradás kiemelten fontos, mivel a szemmosóknál és vészzuhanyoknál kifejezetten tilos önelzáró, időzített öblítőszelepeket beépíteni, hiszen vészhelyzet esetén egészen addig nyitva kell maradni a szelepeknek, amíg a sérült személy igényli a szemmosás és öblítő zuhanyzást.

A szemmosó és vészzuhany szelepek teste sárgarézből készül, a golyósszelepeik és az elzárócsap tengelye pedig rozsdamentes acélból. A termék egészen hideg, akár -34°C-ig fagyálló kialakítású és termikus légtelenítő szelepekkel ellátott, így a szemmosó és vészzuhany egységei biztonsággal használhatók az év bármely napján.

A kültéri, fűthető vészzuhany és szemmosó kombinált egység megfelel az ANSI Z358.1 szemmosókra és vészzuhanyokra vonatkozó sztenderdnek, így használata eleget tesz a hatósági előírásoknak.

Kültéri szemmosók, vészzuhanyok és kombinált egységek rendszer leírása:


A kültéri kombinált egységek, szemmosók és vészzuhanyok esetén a beltéri egységekéhez hasonlóan az EN 15154-es szabványok az irányadók.

Ezek esetében két műszaki megoldás biztosítja, hogy a termékek hosszú távon idősjárásállóak legyenek.

A fűtött egységek esetében elektromos fűtőszál tartja fagypont felett a termékben található öblítővizet. Ez egy automatikus rendszer, mely adott hőfokon bekapcsol. Ezáltal bármilyen körülények között használható a kombinált szemmosó és vészzuhany.

A másik megoldás, hogy a fagyhatár alatt történik a vízbekötés, az itt található nyitó/zárószelepek pedig felülről vezérelhetők. Ezeket fagyálló kombinált egység megnevezéssel lehet megtalálni.

A kültéri kombinált egységek gyártója az amerikai HAWS, mely ezen rendszerek szakértője. A vizes rendszerek területén 1909 óta van jelen a piacon.

Termék adatok
Termék jellegekombinált vészzuhany és sürgősségi szemmosó egység
Felhasználási területÉlelmiszeripar
Intézmények
Üzemi higiénia
Munkavédelem
Rendszer típusaKültéri szemmosók, vészzuhanyok és kombinált egységek
Garancia12 hónap teljes körű telephelyi garancia

Anyaghasználat
Borítászöld

Működési jellemzők
Működtetésa szelepek a nyitást követően folyamatosan nyitott állapotban maradnak, azok maguktól nem záródnak el egészen a manuális elzárásig
Vízátfolyás11,4 és 75,7 l / perc
Üzemi nyomástartomány2-6 bar
Teljesítmény275 W
Maximum hőmérsékletfagyálló, a beépített fűtőegységnek és a szigetelésnek köszönhetően -34°C és +38°C közötti hőmérséklet-tartományban üzemszerűen használható
fűthető - a beépített nagy teljesítményű fűtőszál gondoskodik róla, hogy ne essen fagypont alá a víz hőmérséklete, így folyamatosan használható legyen a termék
Tápellátás230V, hálózati

Kialakítás
Kialakításálló
Szemmosó golyósszelep1/2" sárgaréz golyósszelep test, rozsdamentes acél golyó és tengely
Szemmosó működtetésenyomólapos, kézi
az AXION MSR (Medically Superior Response) kialakítású szemmosó egy forradalmian egyedi, szórásképű öblítést biztosít, melynek köszönhetően a fordított áramlású vízsugarak az érzékeny orrüregtől kifelé öblítik ki a maró szennyeződéseket a szemből, arcról
Vészzuhany golyósszelep1" sárgaréz golyósszelep test, rozsdamentes acél golyó és tengely
Vészzuhany működtetésehúzókaros, rozsdamentes acél

Szerelési adatok
Rögzítésálló
Vízbekötésalsó vagy felső (rendelés előtt leegyeztetendő)
5/4 coll
SzerelésA 8317CTFP típusú kültéri, fagyálló, fűthető vészzuhany, szemmosó egység szerelése.
KarbantartásA szelepek belső alkatrészeinek tisztítása évente legalább egyszer szükséges. Az esetleges szennyeződések és a vízkő eltávolításával megóvhatók a kopóalkatrészek (pl.: tömítőgyűrűk).

Szabványok, engedélyek
SzabványCE
EN15154-2:2006 - A sürgősségi vészzuhanyok megfelelőségére vonatkozó harmonizált szabvány - 2. rész - a direkt vízbekötéssel szerelt szemmosó egységek
2006/95/CE - Alacsony feszültség irányelv
EN 15154-1:2006 - A sürgősségi vészzuhanyok megfelelőségére vonatkozó harmonizált szabvány - 1. rész - a direkt vízbekötéssel szerelt vészzuhanyok laboratóriumok számára
ANSI Z358.1-2014 szabvány - Sürgősségi szemmosókról és vészzuhanyokról
EU 305/2011 - Építési termékekre vonatkozó szabályozás
EN 10224:2002 - Ötvözetlen acélcsövek és csőidomok víz és vizes folyadékok szállítására. Műszaki szállítási feltételek

Logisztikai részletek
Kiszerelés1 db
Származási helySvájc
VTSZ8481809990

Szerelés:


Általános szabályok

A HAWS sürgősségi szemmosók és vészzuhanyok megfelelő működésének feltétele a szerelési és használati útmutatóban foglaltak betartása. A terméket a rendeltetési célnak megfelelően kell használni. A termék elsősegély-nyújtási feladatot lát el. A számos eltérő körülmény miatt a HAWS nem garantálja, hogy ennek a készüléknek a használata megelőzi a súlyos sérülések, vagy a korábban elszenvedett sérülések súlyosbodását.

OSHA – A HAWS sürgősségi szemmosó és vészzuhany termékek megfelelnek az vonatkozó OSHA (USA) / CE (Európa) szabványoknak és előírásoknak.

ANSI – A HAWS sürgősségi szemmosó és vészzuhany termékek megfelelnek az ANSI Z358.1-2009 és a CE 15154 Sürgősségi szemmosókra és Vészzuhanyokra vonatkozó szabványoknak.
Felhasználói előírások

A termékek megfelelő működésének biztosításához a felhasználók teljes körű termék- és felhasználási oktatása szükséges. Sérülés esetén az adott testrészt legalább 15 percen keresztül kell leöblíteni, és azonnal fel kell venni a kapcsolatot egy orvossal, vagy üzemorvossal.

FIGYELEM! A szem- és arcmosók nem használhatók, amennyiben tudvalevő, hogy a szembe fém, vagy egyéb kemény szilánkos anyag került. Ilyen esetekben a sérülést elszenvedő szemeit óvatosan be kell kötözni az aktuális Vöröskereszt Elsősegélynyújtási Protokollnak megfelelően, és azonnali orvosi segítségnyújtást kell keresni.

Azonosítás és jelzés

A terméket a veszélyes üzemi terület közelébe kell telepíteni úgy, hogy zavartalanul meg lehessen azt közelíteni, és azonnal használatba lehessen venni vészhelyzet esetén. Az erre kialakított helyen egyértelműen jelölni kell a szemmosó, vagy vészzuhany állomást, vagy kombinált egység esetén mindkettőt.

Telepítés és Vízellátás

A szemmosókat és vészzuhanyokat közvetlenül az ivóvíz-hálózatra kell kötni. A bekötőcsőre javasolt kulcsos elzárószelepet telepíteni a termék megfelelő karbantartásának megkönnyítése céljából. A kulcsos elzárószelepet meg kell jelölni elzárás elleni figyelmeztetéssel, hogy illetéktelen kezek ne zárhassák el a bejövő vizet.

Minden szemmosó és vészzuhany terméknél alapvető fontosságú a kellő mennyiségű vízellátás biztosítása. A vízbekötő csövek nem lehetnek kisebb átmérőjűek, mint a termék vízbecsatlakozási pontjai, és minimum 2 bar dinamikus nyomásra van szükség a készülék működtetéséhez. Az ideális nyomástartomány 2 bar és 6 bar közötti.

Csak olyan szemmosó és vészzuhany telepíthető, amely megfelel az ANSI Z358.1-2009 és a CE 15154 szabványoknak.

A sürgősségi szemmosók, vészzuhanyok és kombinált egységek nem helyettesítik az üzemben az elsődleges, megfelelő balesetmegelőzési eszközök és protokollok telepítését. A szilárd, repülő szilánkok és fröccsenő, maró folyadékok elleni védekezéshez a dolgozók szem- és arcvédelmi munkaruházatot és védőfelszerelést kell, hogy viseljenek.

Megfelelő vízelvezetés

A szemmosó és vészzuhany egység alá megfelelő kapacitású szennyvízelvezetést kell építeni, mely megakadályozza, hogy a termék alatti padozaton túlzott mennyiségű víz gyűlhessen össze.

Fagyállóság

Kültéri és fagyveszélyes területeken történő telepítés esetén mindenképpen fagyálló, és / vagy fűthető szemmosó és vészzuhany egységek használata javasolt. Zord időjárási körülmények között a felhasználók testi épségét védő elővigyázatossági intézkedéseket is kell tenni. A helyi hatóságok feladata meghatározni azt a hőmérsékletet, mellyel a bejövő víznek rendelkeznie kell ahhoz, hogy a szükséges mennyiségű és hőmérsékletű víz biztonsággal elérhesse a felhasználót. A bejövő víz hőmérsékleténél kerülni kell az extrém értékeket, mely így eltántorítaná a felhasználót a szemmosó és vészzuhany egység használatától. A víz kellemes hőmérsékleti tartománya 15°C és 38°C között helyezkedik el. Azon esetekben, amikor a vegyi anyagok reakciójára a hőmérséklet fokozott hatással van, minden esetben orvosi tanácsadásra van szükség a különböző helyszíneken telepített készülékekbe bemenő víz optimális hőmérsékletének megállapításához.

Figyelmeztető riasztó rendszerek

Távoli, elszigetelt, vagy kisebb személyzettel üzemeltetett veszélyes helyszínek esetén ajánlott a HAWS Model 9001-es vészjelző rendszer telepítése. Ez a riasztórendszer akkor lép működésbe, amikor valaki elkezdi használni a szemmosót, vagy a vészzuhanyt, ezáltal segítséget tud hívni a helyszínre.

Szennyeződések elleni védelem

Amennyiben lehetséges, ajánlott beépíteni a HAWS 9070 szűrőt a szemmosó egységbe bemenő vízbekötő csőre, hogy eltávolítsuk a vizet a szilánkoktól, részecskéktől és megóvjuk ezáltal a szemeket a további sérülésektől. A Model SP502 szűrőpárna és elérhető.

Y-szűrő beépítése ajánlott a vízben lévő fizikai részecskék és szennyeződések megszűrésére, hogy azok ne juthassanak el a szemmosó és vészzuhany egységekbe.
Por elleni védelemre és légúti fertőzések megelőzésére elérhetők a HAWS Model 9101 és 9102 porvédő kupakok, melyek a szemmosó tálhoz vannak rögzítve és bizonyos modellekhez választhatók.

Speciális követelmények

A szemmosó és vészzuhany termékeket olyan közel kell telepíteni a veszélyforráshoz, amilyen közel csak lehet azzal a kitétellel, hogy a termékek maguk ne eredményezzenek veszélyforrást, például a kiálló, kinyúló szerelvényeik miatt. A sürgősségi szemmosó és vészzuhany egységeket a veszélyzónától legfeljebb 10 mp-nyi távolságra kell elhelyezni, viszont a készülékek eléréséhez szükséges maximális idő megállapításához meg kell határozni a vegyszerek potenciális hatását. Például egy erősen maró vegyi anyagnak való kitettség miatt a veszélyforrástól számított 3-6 méteren belül kell telepíteni a vészzuhanyt és 3 méteren belül kell elhelyezni a szemmosót. Ajánlott szakértői tanácsadást kérni minden egyes esetben a megfelelő távolságok kiszámításához. Az ANSI Z358.1-2009 és a CE 15154 szabványok szerint zord körülmények között langyos bemenő vizet kell használni a felhasználók egészségének megóvása érdekében, továbbá meg kell oldani a szennyvíz elvezetését. A telepítés során figyelembe kell venni a megfelelő vízvezeték-szerelési gyakorlatokat, és a bekötő csöveket a szükséges vízmennyiség szerint kell méretezni.

FIGYELEM! A vízbekötő csöveket telepítés során a bekötés és első használat előtt alaposan át kell öblíteni, el kell távolítani a csövekben lerakódott szennyeződéseket!

Szemmosók, szem- és arcmosók

A szemmosókat legalább ½”-os vízbekötő csövekkel kell szerelni. Minden szemmosó, vagy szem- és arcmosó készülékhez megfelelő szennyvízelvezetés szükséges.

A szemmosóba bemenő víz dinamikus nyomása 2 bar és 6 bar között legyen felhasználás közben.

Olyan helyszíneken, ahol egyszerre több dolgozót is érhet sérülés, több szemmosó egység telepítése javasolt.

Vészzuhanyok

A vészzuhanyokat legalább 1”-os vízbekötő csövekkel kell szerelni. A vészzuhanyba bemenő víz dinamikus nyomása 2 bar és 6 bar között legyen felhasználás közben. Azoknál a vészzuhanyoknál, melyek a vízhálózattól 15 méternél távolabb helyezkednek el, különös figyelemmel kell lenni a nyomásesésre, és eszerint kell méretezni 1 ¼”-os csövekre a hálózatot.

Minden vészzuhanyhoz megfelelő szennyvízelvezetés szükséges.

Vegyszer okozta égési sérülés esetén a sérülést elszenvedőnek azonnal használatba kell vennie a vészzuhanyt, és orvosi segítséget kell kérni.

Kombinált szemmosó és vészzuhany egységek

A kombinált vészzuhany és szemmosó egységeket legalább 1 ¼”-os vízbekötő csövekkel kell szerelni. A bemenő víz dinamikus nyomása nem lehet alacsonyabb 2 bar-nál felhasználás közben egyik kimeneti ponton sem. Azoknál a kombinált egységeknél, melyek a vízhálózattól 15 méternél távolabb helyezkednek el, különös figyelemmel kell lenni a nyomásesésre, és eszerint kell méretezni 1 ½”-os csövekre a hálózatot.

Vegyszer okozta égési sérülés esetén a sérülést elszenvedőnek azonnal használatba kell vennie a vészzuhanyt, és le kell vennie magáról minden ruhadarabot olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet.
Rendszeres tesztelés

Minden sürgősségi szemmosó és vészzuhany egységet hetente tesztelni kell. A teszteléseket a készülékre rögzített tesztelési naplóban kell vezetni a tesztelés dátumával és a tesztelést végző személy nevével együtt. Ha nincs kialakított szennyvízelvezetés a vészzuhanyhoz, akkor a HAWS  Model 9010-es Vészzuhany Teszt Kit-et és a Model 9009-es edényzetet ajánlott használni.
A termék teljesíti és megfelel az EU305/2011; EN15154-1:2006; EN15154-2:2006; ANSI/ISEA Z358:.1-2009; EN10224:2002; 2006/95/EG normáknak, továbbá CE jelöléssel rendelkezik, mely gyártói nyilatkozatok a termék kézikönyvének 18. oldalán találhatóak.

Kérdések (4)

Hány Celsius fokosnak kell lennie a kiáramló víznek?

Erre vonatkozóan nincs szabály, mindősszesen ajánlást fogalmaz meg az érvényben lévő szabvány. Eszerint ajánlott 15-37 °C közötti hőpmérsékletű vízzel működtetni az egységet, elkerülendő az esetleges kihűlés lehetőségét, ehhez forrázásgátló termosztatikus keverőszeleppel lehet létrehozni a megfelelő kevert vizet. Számos esetben látni, hogy mivel nincs szabály csak ajánlás, így a hálózati hideg vízre kötik közvetlenül az egységeket. 


Hogyan melegíti a vizet a fűtött HAWS egység?

A fűtött egységek nem úgy funkcionálnak, mint egy vízmelegítő, tehát nem az átfolyt vizet melegítik fel. Feladatuk, hogy a bennük lévő víz fagyását megakadályozzák. Tehát amikor kritikus szint alá esik a termékben található víz hőmérséklete, akkor bekapcsol a fűtőszál, és elkezd rámelegíteni. Ezekben a termékekben a fűtőszál szerepe nem az, hogy temperálják a kiáramló víz hőmérsékletét, hanem az, hogy megakadályozzák a befagyást a leghidegebb időszakokban is, ezáltal állandó használatra kész állapotban tartva az eszközt.


Miért nem zár el magától a zuhany használat során?

Az érvényes jogszabályok szigorúan tiltják az önelzáró rendszereket a fix bekötésű munkabiztonsági szemmosók, vészzuhanyok tekintetében. Elég, ha csak arra a példára gondolunk, hogy egy látásában korlátozott személy esetében, miközben próbálja elhárítani az egészségkárosodást, önmagától leáll a működése az egységnek. Nyilván ez esetben csak a szerencsén múlna, hogy vajon újra megtalálja-e a nyitási lehetőséget. Emiatt nem szabad önelzáró termékeket alkalmazni.


Miért van szükség ilyen nagy csőátmérőre a vízbekötés terén?

A kombinált egységekre nem szabad úgy tekinteni, mint egy háztartási zuhany, hiszen maximális használatkor akár 5x akkora az átfolyás értéke, mint egy zuhanycsaptelepnél. Ezért fontos, hogy olyan méretű legyen a betáplálás, amely képest ezt a vízmennyiséget biztosítani.Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.