Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kézmosás vagy kézfertőtlenítés?

Melyik mikor ajánlott a megfelelő kézhigiéné érdekében?

kézmosás vagy kézfertőtlenítés

Tartalom


A mikroorganizmusok és mi

Az egészséges emberek testén és szervezetében különböző mikrobák vannak jelen.  Viszont másokkal és más tárgyakkal való érintkezés útján újabbak kerülnek velünk kapcsolatba.

A bőr baktériumflórája két összetevőből épül fel:

 • rezisztens flóra
 • tranzisztens flóra

Rezisztens flóra

 • egyrészt a bőr fiziológiás rétege, vagyis a normál bőrflóra, melynek összetétele és az ott megtalálható kórokozók száma viszonylag állandó.

Tranzisztens flóra

 • vagyis vendég flóra, mely a környezetből átmenetileg felvett kórokozókból tevődik össze, ezért összetétele változó

 

Betegség vagy fertőzöttség esetén az egyensúly felborul,  a mikrobák és baktériumok száma megnő.

Az ember kezén átlagosan 10 000 és 10 millió kórokozó van jelen.

A fertőző betegségek mintegy 80%-a közvetlen érintkezés útján terjed. A környezettel leggyakrabban kezünk kerül kapcsolatba, így ez testünk legfertőzőbb felülete.

Ezért amikor szennyezett kézzel dörzsöljük szemünket, orrunkat, szánkat, a kezünkről a legegyszerűbb módon így jutnak a szervezetünkbe a kórokozók.

 

Azonban nem a bőrünk az egyetlen felület, melyen baktériumok és mikróbák telepednek meg. Számos fajtájuknak ad otthont emésztőrendszerünk, más néven bélflóránk.  A bélflóra az emberi (és állati) emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok összessége. Jelenlétük viszont szervezetünk működése szempontjából nélkülözhetetlen.

 

Ezek mellett a „jó” mikroorganizmusok mellett megtalálhatóak környezetünkben olyan mikroorganizmusok is, melyek betegségeket okozhatnak. Terjedésük legfőbb forrása szintén a kezünk, mely akár széklet baktériumokkal is szennyeződhet. Ez legnagyobb eséllyel wc használat után fordulhat elő. Az ilyen szennyeződéseket szappan bedörzsölésével, vízzel elvégzett kézmosással ajánlott eltávolítani. Nem csak a saját, de a mások egészségét is veszélyeztető tovább fertőzés kockázatát is csökkenthetjük ezáltal.

 


Először is fontos tisztázni: miből áll a helyes kézmosás?

A kézmosás maga a szennyeződések mechanikus úton történő eltávolítása. Kézmosásra abban az esetben van szükség, ha szemmel látható szennyeződés van a kezeken.

 1. Először is nedvesítsük be kezeinket
 2. adagoljunk annyi szappant a kezünkre, amely beteríti a teljes kézfejet
 3. mindkét kéz felületén oszlassuk el egyenletesen a szappant ügyelve arra, hogy a tenyér, az ujjak, ujjbegyek, - beleértve a hüvelykujjat is – ujjak közti terület, valamint a körmök és a csukló is tisztításra kerüljön.
 4. a kézmosás ideje minimum 20-30 másodperc legyen, hiszen ekkor a szennyeződésen kívül a kórokozók jelentős részét is le tudjuk mosni.
 5. az alapos bedörzsölés végeztével langyos, bő vízzel öblítsük le maradéktalanul a szappanmaradványokat, méginkább csökkentve így a bőrirritáció kialakulásának veszélyét.

Tehát az alapos kézmosás a legalább húsz másodpercig, vagy annál tovább tartó folyóvízzel és szappannal elvégzett kézbedörzsölés.

 

helyes kézmosás lépései


Tipp!

Az irritáció elkerülése végett ajánlott tartózkodni a felesleges adalékanyagoktól, vagyis színtelen, szagtalan, hipoallergén szappan használata a legoptimálisabb.

Mindemellett fontos kiemelni, hogy mind a kézfertőtlenítés, mind a kézmosás ugyanolyan fontos, a kettő nem váltja ki egymást.


 

 

És az alapos kézfertőtlenítés?

Napjainkban számos eltérő állagú, összetételű kézfertőtlenítő közül választhatunk. Az erre a célra megalkotott készítmények általában Baktericid, fungicid/yeasticid és virucid hatással is rendelkeznek, persze ezek függvényében eltérő hatásspektrummal.

A gél állagú kéz fertőtlenítők egyenletes eloszlatása a bőrön jelentősen könnyebb és hatékonyabb a folyadékoknál, hiszen nem folyik ki az ujjaink közül, így kezünk teljes felületén eloszlathatjuk. A fertőtlenítő kendők használata is praktikus megoldást nyújthat.

Kezünk fertőtlenítésére akkor van szükség, ha nincs szemmel látható szennyeződés a kézen.

 1. adagoljuk tenyerünkbe a kézfertőtlenítőszert
 2. oszlassuk el egyenletesen kezünkön, majd dörzsöljük be alaposan kezünk teljes felületén ügyelve arra, hogy ne hagyjunk szárazon egy részt sem
 3. mindezt végezzük a teljes száradásig, mindez nagyjából 30 másodpercet ölel fel.

kézfertőtlenítés menete

FONTOS!

A kézfertőtlenítés alatt víz nem érheti a kezet, illetve a bedörzsölés időtartama alatt végig be kell fedje a fertőtlenítőszer a kéz felületét! A bedörzsölés végeztével tilos vízzel leöblíteni, valamint papírral megtörölni a kezet.


Tipp!

Ahogy szappanos kézmosás esetében is javasolt hipoallergén, színtelen, illat nélküli szappant használni, úgy a kézfertőtlenítőszer esetében is fontos a bőrirritáció megelőzése érdekében illat- és színezékmentes terméket alkalmazni.


 

Ma már többféle érintésmentes szappan, habszappan és kézfertőtlenítő adagolórendszer áll rendelkezésre a higiénikus kézmosást lehetővé téve. Mindez nemcsak a közösségi mosdó használatban, de az otthoni használat esetében is egyaránt hozzájárul a higiénikus és biztonságos használathoz, valamint a kézhigiéné a mindennapokba való rutinszerű beépüléséhez.

 

A kézmosásra, a kézfertőtlenítésre, vagyis a kézhigiénére vonatkozó ajánlások megegyeznek az emberek bizonyos csoportjai, illetve foglalkozás tekintetében. Az azoktól való eltérés okozta következmények viszont igencsak eltérőek lehetnek az adott alkalmazási terület tekintetében.

 


 

Élelmiszeripar

Az élelmiszeriparban kiemelkedően fontos a megfelelő higiénia kialakítása a felület-, illetve a kézfertőtlenítés kapcsán egyaránt, hiszen fontos szerepet játszik az ételfertőzések, élelmiszerrel kapcsolatos megbetegedések megelőzésében.

 • Élelmiszeripari területen dolgozók esetében aggodalomra a - nem kielégítő személyi higiénia által - székletbaktériumok,
 • illetve az enterális vírusok - mint a Norovírus - adnak okot. 

 


Tipp:

A gyakori kézmosás és kézfertőtlenítés a kézmosók minőségétől függően megterhelheti a bőrt, így ezek esetében ajánlott a dolgozók számára a napi, nagyjából négyszeri kézápoló készítménnyel történő kézápolás, hiszen a gyakori igénybevételnek kitett sérült bőrfelület fertőtlenítése sem hatékony. Éppen ezért fontos épségét megóvni rendszeres kézkrém használattal.


 

egészségügy

Egészségügy

Az egészségügyi dolgozókra ugyancsak szigorú irányelvek vonatkoznak úgy, mint az élelmiszeriparban dolgozókra, hiszen a következmények súlyossága nem elhanyagolható. Az e területen jelentkező leggyakrabban előforduló infekció jellegzetes közegészségügyi probléma.

Leggyakoribb infekciók:

 • clostridium difficile,
 • MRSA

Gondozóhelyek, intézmények

Az alkoholos kézfertőtlenítő gél, valamint antibakteriális szappan használata még inkább indokolt azok számára, akik fizikai kapcsolatba kerülnek

 • fokozottan veszélyeztetett személlyel, mint például az idős korosztály
 • vagy óvodák, börtönök alkalmazásában dolgoznak és a fertőző betegségek terjedésének veszélye nagy mértékben fennáll.

Leggyakrabban előforduló fertőzések, melyek a gyengébb immunredszerrel rendelkezők esetében komolyabb következményekkel járhat:

 • rota- vagy
 • calicivírus

 


Összegzésül

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) iránymutatásában is taglalja, hogy a kézfertőtlenítés legoptimálisabb esetben két fázisban kell, hogy történjen, hiszen így a leghatásosabb és leggazdaságosabb a protokoll.

Lényege, hogy a különválasztja kézmosást a kézfertőtlenítéstől.


 • Amennyiben a kéz látszólag is szennyezett, úgy kézmosás szükséges, hiszen itt a szennyeződések eltávolítása a cél.
 • Minden más esetben pedig a kézfertőtlenítőszerek használata a javasolt. Alkoholos kézfertőtlenítők használatát ajánlják, mert teljes mértékben elpárolog a kézről, mindemellett nem okoz rezisztenciát a kórokozók között

Az egyfázisos módszerrel szemben azért is hatékonyabb, mert a megfigyelések szerint nem tartott kellő ideig a kézmosás ahhoz, hogy a fertőtlenítés megtörténjen.


Tehát a legeredményesebb megoldás ideális esetben az alapos, nagyjából fél percig tartó kézmosást követő szintén fél percet felölelő gondos kézfertőtlenítés.


További cikkünk a témában: 

Helytelen kézhigiénia okozta fertőzések az egészségügyben


Ami még érdekelheti

Kézfertőtlenítő Kisokos #1 Milyen alkoholból készülnek a kézfertőtlenítők?

Tartalomhoz tartozó címkék: kézfertőtlenítő kézhigiénia