Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kézszárító típuskalauz

Iránytű a megfelelő kézszárító választás érdekében

kézszárító típusok leírása

Tartalomaz első kézszárítók

100 év innováció

A kézszárítók technológiai evolúciója 100 évre tekint vissza, hiszen az első, kezdetleges kézszárító éppen 1921-ben bukkant fel a történelemben. Az akkori kor szenzációs újításaként robbant be, annak ellenére, hogy mai szemmel már igencsak elavult portéka és a piacon jelenleg is domináns helyet elfoglaló amerikai illetőségű WORLD DRYER gyár nevéhez köthető.

Részben e cég rendhagyó, innovatív gondolkodásának és a gyártók közti kiélezett versenynek köszönhetően tart a jelenlegi magas színvonalon és fejlettségi szinten a piac.

Napjainkban egyre nagyobb teret kapnak a közösségi mosdók igényeire szabott különböző típusú kézszárító készülékek. Számos oka van annak, amiért az üzemeltetők emellett teszik le a voksukat a papírtörölközővel szemben.

Közösségi vizesblokkok kapcsán az alapvető higiénés követelményeknek a textil törölköző nem tesz eleget, így normál esetben nem is lehet alternatíva.

  

környezetbarátHogy milyen érvek szólnak a kézszárítók mellett?

 • legfőképpen az üzemeltető szempontjából mérvadó a készülék üzemben tartásának költsége

 • egyszerűbb rendelkezésre állás, a töltése, rendben tartása nem igényel semmiféle munkaerőt és ráfordított időt sem

 • globálisabb szempontok szerint vizsgálva a környezettudatosság is maximálisan fontos. Mindez az energiatakarékosságból fakad, hiszen egy újabb típusú kézszárító esetében kevesebb villamosenergia felhasználásával rövidebb idő alatt szárazzá varázsolhatjuk kezünket. Az energiafelhasználás a motor teljesítménye, a fűtőszál függvényében alakul.

 • felhasználói perspektívából pedig a maximális felhasználói élmény garanciája a higiénikus és kényelmes használat és az ezt lehetővé tevő teljesítmény. 

A papírtörölközővel szemben megmutatkozó előnyök: a kézszárítók papírhulladék nélkül, környezettudatosan használahtóak

 • üzemeltetési tényezők:

 • a kézszárítók üzemeltetése kevésbé költséges a papírtörölközőkkel ellentétben, ahol esetenként egy magas forgalmú helyiségben keletkező papírhulladék elszállításának költsége akár egy készülék árával megegyező többletköltséget is jelenthet havonta.

 • üzembiztosabb megoldás egy árammal működő, minőségi készülék vásárlása, hiszen az előbb említett papír utántöltése, a keletkező hulladék kezelése plusz költségként jelentkezik

 • környezeti tényezők:

 • nincs papír használat, ebből fakadóan papírhulladék sem termelődik, így nem szükséges egyetlen fa kivágása sem

 • a mosdó miliője tisztább, higiénikusabb hatást kelt papírhulladék nélkül

 • higiéniai tényezők:

 • szenzorral ellátott készülék esetében az érzékelő lehetővé teszi, hogy érintés nélkül megszárítsuk kezünket

  

Milyen szempontok alapján érdemes választani?

Ha már elhatároztuk, hogy a kézszárító a legmegfelelőbb megoldás mosdó helyiségünkbe, további kérdések merülhetnek fel, melyek segítenek leszűkíteni a kört és ezáltal közelebb jutni az ideális készülékhez.

Először is fontos tisztázni néhány alapvető kritériumot a beszerzés célja kapcsán:

 • a hatékonyság, az egyik legelemibb tulajdonság, amely hiányában a készülék vásárlás okafogyottá válik. Hiszen a kézszárító, ami nem vagy percek alatt sem teljesen szárítja meg a kezet a felhasználók számára sem adhat maximális felhasználói élményt. A alacsony ár tehát csábítóan hat, érdemes azonban megvizsgálni a készülékek ár-érték arányát.

 • fontos behatárolni az adott helyiség kapacitását, hiszen egy rosszul megválasztott készülék élettartamára nagy hatással van a felhasználói forgalom. Ezért megkülönböztetünk:

  • magas forgalmú, frekventált helyiségeket, melyeknél mindenekelőtt azt kell figyelembe vennie a beruházónak, hogy az egy kézszárítóra jutó felhasználók száma optimális esetben nem haladhatja meg a 35 főt egy cikluson belül. Mindez nemcsak a készülékek élettartamát, hanem a felhasználói élményt is befolyásolja, hiszen például egy gyár mosdóhelyiségében kellemetlen időveszteséget és ezáltal fennakadást okozhat, ha kevés kihelyezett kézszárító jut sok emberre.

  • ezenkívül közepes forgalmú

  • és alacsony forgalmú helyiségeket.

 • a felhasználási formát tekintve sem mindegy milyen készüléket választunk.

  • akadálymentes kialakítású, mely megkönnyíti a mozgássérült felhasználók számára a mosdóhasználatot.

  • vandálbiztos kialakítású kézszárító, ami leginkább a magas kockázatú helyiségekbe javasolt. Ebben az amerikai WORLD DRYER élen jár, mely készülékeinek burkolatát 2-3 mm fémlemezből, aluminiumból, vagy rozsdamentes acélból gyártja.

  • fokozott higiéniát igénylő területre speciális antibakteriális bevonattal és levegő szűrővel ellátott készüléket választhatunk. Kiváló választás lehet a hagyományos kialakítású WORLD DRYER VerdeDri készüléke, mely antibakteriális bevonatával a teljes élettartama alatt megakadályozza, hogy a felületén elszaporodjanak a kórokozók. A jet típusú kézszárítók közül pedig a BIO JET légfüggönyös készüléke dobogós a higiénia területén, mivel az egyedülálló 4 szintű motor-, és levegő szűrőből álló szűrőrendszere kiemelkedően higiénikus használatot biztosít.

 


WORLD DRYER SLIMdriA World Dryer SLIMdri névre keresztelt kézszárítója ADA - the Americans with Disabilities Act - kompatibilis (az ADA tanúsítvány egy amerikai szabvány, amit azok a termékek kapnak meg, amelyek alapkövetelményként a fogyatékkal élők számára akadálymentes használatot biztosítanak) vagyis az akadálymentesítési követelményeknek megfelelően és vandálbiztosan kialakított, energiatakarékos, mégis nagy teljesítményű és gyors készülék, mely az amerikai gyártó vizsgálatai alapján az ottani versenytársainál a kézszárítás területén mintegy 40%-kal hatékonyabb és 70%-kal csökkenthetőek általuk a működtetési költségek.


 

 • a papírtörölközővel szemben megmutatkozó megtérülés idejét tekintve is eltérőséget tapasztalunk a készülékek között, hiszen egy magasabb árfekvésű kézszárító általában energiatakarékosabb és frekventáltabb helyre kihelyezve, nagy igénybevétel esetén hamarabb megtérül, mint egy alacsonyabb árkategóriájú, magasabb energiafelhasználású készülék használata során.


Itt érdemes megjegyezni, hogy az olcsó termékek nem mindig jelentenek gazdaságosabb megoldást, főként hosszú távra levetítve. Méghozzá azért, mert minden olyan tényezőnek és tulajdonságnak, mely hatással van az élettartamra, általában híján vannak az ilyen alacsony kategóriájú készülékek. Ilyen a könnyű szervizelhetőséghez szükséges alkatrész ellátottság, az alapanyagok minősége, a hatékonyságról nem is beszélve.


 

 • Ennek okán további sarkalatos pont a készülékválasztás során a megbízhatóság, ami felöleli a tartósság és üzembiztosság fogalmát és többnyire egyenesen arányos a termék árával. Ez megnyilvánulhat a szervizelhetőségben, aminek az alkatrészellátottság egy alapfeltétele. És természetesen a minőségi anyagok használata is.

 • A higiénia szinte mindenki számára kétségtelenül lényeges szempont a választásnál. Itt is előtérbe kerül a dilemma az olcsó és drágább kategória kapcsán, hiszen egy szűrővel/szűrőrendszerrel ellátott készülék nem tartozhat az alacsony árkategóriájú termékek közé. A higiénia biztosítása nem csak szűrők segítségével történhet, ismert megoldást nyújt az ezüst-kolloidos felületkezelés is, mely széles spektrumú fertőtlenítő hatással rendelkezik és a felületeken hatékony a baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben is. 

 


​​Léteznek olyan készülékek, melyeket UV fertőtlenítő funkcióval értékesítenek. Ennek hatékonysága megkérdőjelezett az iparágon belül, hiszen ha egy 10-15 mp-es ciklus során a fény segítségével elvégezhető a bőrfelület fertőtlenítése, akkor egyáltalán mi szükség kézfertőtlenítőre.


 • van, akinek fontos a dizájn, másnak kevésbé, de abban egyetérthetünk, hogy igenis szerepet játszik a választásnál az ízlésesen kialakított, kifinomult forma és anyaghasználat. Magas presztízsű helyek, esetleg vendéglátóipar területén kiemelt kritérium lehet a külcsín.

 

hepa szűrő verdedri készülékhezA HEPA szűrő végzi a kézszárításhoz használt levegő tisztítását. A HEPA szűrők esetében kritérium, hogy a 0,3 mikron vagy annál nagyobb méretű részecskék nem juthatnak át rajta. Ezáltal mintegy átrostálja a beszívott piszkos levegőt, így a frissen mosott kezet nem szennyezi be a mosdó levegője. Ez leginkább a frekventáltabb helyiségek esetében bír nagy jelentőséggel.

Így tehát kijelenthető, hogy a higiénikus kézszárítás készülékfüggő. Éppen ezért a témában fellelhető számos – a higiénikus kézszárítást taglaló – cikk nem teljesen pontos, hiszen a különböző készülékek eltérő műszaki tartalommal bírnak. A termékek általánosítása miatt pedig az érvelés nem helytálló.

Egy adott, szűrővel ellátott, prémium minőségű kézszárító igenis képes olyan higiénikus kézszárítást biztosítani, mint a papírtörölközővel végzett. Emellett viszont a környezetet terhelő hatásoktól is mentes.

Termékpalettánk egyik meghatározóan higiénikus készüléke szintén az amerikai WORLD DRYER gyártósoráról került ki és VERDEdri névre hallgat. HEPA-szűrő rendszere és antibakteriális technológiával ellátott, nagy sebességű, mégis rendkívül energiatakarékos motorja 2 sebességi fokozatban állítható, motor teljesítménye mindössze 950 Watt. Bármilyen mosdóhelyiségbe ideális választás lehet.


 

 • a zajszint leginkább a felhasználás helyszínét figyelembe véve nyer hangsúlyt. A normál tartomány 55-85 dB között mozog, amit 1-2 m távolságból mérnek. Minél kisebb értéket mutat, annál kellemesebb a használata.

  

A piacon számos kézszárító típust találunk:

 • nyomógombos, mely a mechanikus működés okán a kopás esélye itt a legnagyobb

 • automata érintés nélkül használható, szenzoros működtetésű, mely a leginkább garantálja a higiénikus használatot és a készülék esetében a hosszú élettartamot

 • légfüggönyös kialakítású


BIO JET légfüggönyös kézszárítóA fentebb felsorolt szinte összes kritériumnak megfelel a dél-koreai SpaceLink által megalkotott légfüggönyös BIO JET kézszárító, mely a levegő erős nyomásával pergeti le a vizet kézről. Ez a készülék termékkínálatunk másik kiemelkedően higiénikus használatot biztosító kézszárítója, mely mindezt 4 lépcsős levegőszűrő rendszerével garantálja

Rendkívüli gyorsasággal, mégis alacsony zajszinttel és energiatakarékossággal párosul. Hőálló borítása tartós, ugyanakkor esztétikus formatervezés elegáns megjelenést kölcsönöz számára.

 Összegzés

A bőséges kínálat előnye egyben hátrány is, hiszen ha nincs iránytű a kezünkben roppant nehéz eligazodni a termékek sűrűjében. Éppen ezért mielőtt kiválasztanánk a számunkra leginkább optimális kézszárító készüléket érdemes a felsorolt kritériumok mentén haladni és összehasonlítani a piacon megtalálható termékeket.

  

Ami még érdekelheti a témában:

A kézszárítók rövid története

Tartalomhoz tartozó címkék: kézszárító mosdóhigiénia