Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A kézszárítók rövid története

A kézszárítók a higiénia és a környezettudatosság által motivált fejlődésének története a kezdetektől napjainkig 

kézszárítók története


Tartalomjegyzék


A tiszta kezek problematikája

 

Semmelweis Ignác utasítványa a kézfertőtlenítésrőlVannak nem elhanyagolható tényezők és események, amelyek kiváló táptalajt nyújtottak az iparág fejlődésének szárba szökkenéséhez. 

Az egyik ilyen pionír éppen egy magyar orvos Semmelweis Ignác volt, akit komolyan foglalkoztatott a kórházban szülő anyák halálozásának magas aránya és felismerte, hogy a gyermekágyi lázat maguk az orvosok okozzák azzal, hogy boncolás után kézfertőtlenítés nélkül vizsgálják és látják el a várandós nőket.

Ennek megoldásaként 1847-ben miután számos vegyszert kipróbált a klórmész mellett tette le a voksát. Utasította az orvosokat és az ellátásban résztvevő ápolószemélyzetet a klóros kézmosásra.

Az, hogy nézeteit orvosi körökben elutasították, valamint halálának tisztázatlan körülményei méltatlanok munkásságára és annak – globális szinten - egészségügyre gyakorolt leírhatatlan jelentőségére. Hiszen az, hogy a kézhigiénia a napi rutin elengedhetetlen részévé váljon kutatásának eredménye.

 

baktériumok mikroszkóp alatti nézeteEsemények szintjén az influenza A vírusa okozta spanyolnátha pusztító megjelenése is egyre inkább felhívta a figyelmet a kézhigiénia fontosságára, mely magában foglalta az alapos kézmosást és a kéz megszárítását is.

1918-ban ütötte fel a fejét és - a 14. században lezajlott pestisjárvány után – a történelem eddigi második legtöbb áldozatot követelő járványává nőtte ki magát. Több ember haláláért volt felelős, mint az első világháború.

 


Mindezek komoly figyelmeztetésként hatva arra sarkallták a világot, hogy védelmi vonalaikat megerősítsék immár nemcsak a szemmel látható, de a láthatatlan ellenség irányába egyaránt. Így vehette kezdetét a higiéné eszközeként dobogós kézszárítók folyamatos fejlesztése is.

Beteghordók a spanyolnátha idején 1918-ban


Emellett egyre nagyobb szerepet kapott a környezetre kevésbé ártalmas papírtakarékos szemlélet is a készülékek kialakítása tekintetében.

Az első fecske

az első kézszárító 1921-benA legkorábban kézszárítóról 1921-ben tesznek említést. Az akkor szabadalmaztatott gépet padlópedállal vezérelt padlóegységként vagy beépített modellként értékesítették. Megalkotása R.B Hibbard, D.J Watrous és J.G Bassett nevéhez fűződik és „Airdry The Electric Towel” néven ismert. Első mérföldkőként lenyűgöző találmány volt a kézszárítók történetében, mégis kevesen említik a kronológiai áttekintés során.

az első kézszárító fényképe

Az 1922-es Airdry szabadalom (Fotó: Google Patents US1423800A)


Mérföldkövek

Ezt követően 1948-ban George Clemens, a World Dryer megalapítója - és egyben az elektromos fogkefe feltalálója is - vette át a stafétát a termék népszerűsítésében és terjesztésében. Kezdetleges elektromos technológia révén hangos volt, illetve rengeteg időt vett igénybe a kezek szárítása, ami végül a vesztét jelentette az akkori kézszárítóknak a papír törölközővel szemben. Ehhez a műszaki fejlődés lassú tempója még inkább hozzájárult.

korai hangos kézszárítókHogy versenyre keljen a papírtörölközőkkel 3 év múlva szabadalmaztatta a MODEL A-t. A WORLD DRYER készülékek első generációjaként emlegetett MODEL A sorozat nem volt újításoktól mentes, hiszen nyomógombos működtetésű, öntött vas burkolattal, forgatható fúvókával és fűtőszállal ellátott elektromos készülék volt, mely lényegében a cég szabvány készülékévé vált. 1955-től elkezdődött a nemzetközi gyártásuk.

1968-ban megkezdődött a falra szerelhető, süllyesztett szerkezetű, úgynevezett RA modell gyártása, melyet 1990-ben a fogyatékkal élők igényeire tekintettel tovább fejlesztettek, majd 2005-ben további módosításokat eszközöltek. Automata érzékelős változatát pedig 1987-től fellelhetjük a piacon.


Mígnem 1993-ban egy újabb innováció révén egy másik mérföldkőhöz érkezett a kézszárító történet.

Hogy miben mutatkozott meg az újítás?

Az eddigivel ellentétben nem az elpárologtatásra helyezték a hangsúlyt, hanem a víz kézről történő lefújására. Egy japán autógyártó cég állt elő ezzel az újítással, amely csak 2005-ben érte el Észak-Amerikát.

A következő jelentős vívmány 2002-ben következett be.

Megjelent ugyanis a piacon a szintén hangos, ám akkori viszonylatban gyors amerikai fejlesztésű kézszárító, amely rengeteg kutatás és fejlesztés és hatalmas ráfordított összeg árán valósulhatott meg. 10-15 mp-es szárítási idejével úttörő volt és egyben igen riasztó a felhasználók számára zajossága okán.

2003-ban a víz kézről történő lefújásának elvén alapuló fejlesztésnek köszönhetően az innovatív koreai Space Link Co., Ltd. is megalkotott egy légborotvás készüléket, mely elsősorban gyorsaságáról, higiénikus szűrőrendszeréről és halk működtetéséről vált ismertté. 

2006-ban szintén erre az alapkoncepciójára építő brit vállalat rövid időn belül hatalmas hírnevet szerzett a továbbfejlesztéssel annak ellenére, hogy több, mint kétszer többe került japán versenytársánál. Mégis szoros versenyben állva azzal.


a World Dryer logója 1974-tőlEkkor a nemzetközi piacon uralkodó szoros verseny arra sarkallta a WORLD DRYER-t, hogy a minőséget és színvonalat megtartva, számos fejlesztés és kutatás eredményeképpen újabb termékeket sorakoztasson fel termékpalettáján.

A vállalat ezt a lépcsőfokot is sikeresen meglépte, hiszen megvetette lábát a piacon, méghozzá a külsőleg MODEL A-val megegyező AIRMAX-szel, mely erősebb és nagyobb a motorral, ezáltal 15 mp-nél rövidebb szárítási idővel rendelkezik.

 

  • 2007-ben az AIRFORCE már az új generációs kézszárító technológiára épülve született. Nem a víz elpárologtatása a cél, hanem a kezekről lepergetés, mindezt fűtőszál nélkül. Szenzoros működtetéssel a maximális higiéniához igazodva.

 

  • 2010-ben a szenzoros SMARTdri, mely szabadalmaztatott motortechnológiája révén állítható teljesítményű, kikapcsolható fűtőszállal rendelkezik, ami hozzájárul hosszabb élettartamához, illetve kiemelkedő energiatakarékosságához.

 

  • 2011-ben SLIMdri, mely ADA tanúsítvánnyal rendelkezik, vagyis a fogyatékkal élők igényeihez igazodó, az akadálymentességi követelményeknek megfelelően kialakított készülék. Ezenkívül higiénikus, szenzoros működtetésével, valamint energiatakarékossága, gyorsasága révén Illeszkedik a cég portfóliójába.

 

  • 2017 óta pedig elérhető termék kínálatukban a szintén szenzorral működésbe lépő VERDEdri, mely tökéletesen illeszkedik a korábbi készülékek sorába, mivel megtartotta, sőt mi több ötvözte a jól bevált tulajdonságokat a korszerű innovatív elvárásokkal, melyek szigorúan a fenntarthatóság és felhasználói élmény maximalizálása jegyében formálódtak.
  • Hogy ez miképpen ölt testet?
  • Az eddigieknél erősebb motorja állítható sebesség szabályozóval ellátott, így biztosítva a hatékonyság mellett az energiatakarékosságot. Ezen felül antibakteriális technológiája, valamint HEPA szűrő rendszere gondoskodik az extra élettartamról.

Készülékeik vandálbiztos kialakítása is hitvallásuk egyik alappillérének, a biztonságnak alárendelt tulajdonság már a kezdetek óta. Emellett a fenntarthatóság, higiénia és a felhasználok igényeinek maradéktalan kiszolgálása mind az az irányvonal, mely mentén termékeik formálódtak, míg nem eljutottak mai formájukig. Az innováció azonban itt nem szakad meg.


Napjainkban

papír hulladék papír törölközők használata utánA szoros piaci verseny a kézszárítók megalkotóit folyamatos és gyors újításokra készteti, mi több kényszeríti. Napjainkban már nem csak technológiai szempontjából szükséges az élen járni, illetve arra törekedni. Egyre nagyobb teret kap a funkció mellett a dizájn és a fenntarthatóság is. E tulajdonságok kombinációjából születhet meg a piac éppen aktuális vezető terméke.

Az iparág fejlődésének és a kézszárítók térnyerésének igazi vesztesei a papírgyártók, akik tanulmányokkal igyekeznek bizonyítani a kézszárítók higiéniai hiányosságait a papír törölközőkkel szemben.