Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kézszárító, vagy kéztörlő papír? Ez itt a kérdés!

Elektromos kézszárítót, vagy hajtogatott papírkéztörlőt helyezzünk ki a közösségi mosdókba? Segítünk a döntésben.

környezettudatos költséghatékony nyomógombos és automata kézszárítók

 

A munkahelyi WC-k tervezésekor, vagy a közösségi mosdók felújítása alkalmával számtalanszor merült már fel a kérdés, hogy kézszárítót, vagy C/Z hajtogatott papírkéztörlő adagolót érdemes-e felszerelni inkább. A megfelelő műszaki tartalom kiválasztásakor számos szempontot érdemes megvizsgálni, hogy a helyi szükségletekhez leginkább passzoló megoldás kerüljön kivitelezésre.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?

Mivel a különböző projektek, cégek és üzemeltetők igényei és elvárásai mások, ezért érdemes alaposan körüljárni a fenti szempontokat, mielőtt döntést hozunk a kézszárító vs. papírkéztörlő kérdésben. Sok esetben egyértelmű, hogy aktuálisan melyik felhasználó számára mik a legfontosabb szempontok, viszont érdemes megfontoltan, jövőbemutatóan tervezni, hogy leginkább időálló közösségi mosdót alakíthassunk ki. Lássuk, mire miért érdemes figyelni a kézszárítók kiválasztásakor!

 

Higiénia

A közösségi vizesblokkok és az üzemi kézmosók felszerelésekor elsődleges kérdés, hogy milyen szintű higiénés elvárások érvényesek az adott területen. Jellemző példa, hogy egy élelmiszeripari üzemben jóval szigorúbb higiénés elvárások vannak, mint például egy benzinkút közösségi mosdójában. Ahhoz, hogy egy élelmiszeripari üzemben megfeleljünk az élelmiszer-biztonsági előírásoknak, kiemelt figyelmet kell fordítani a kézhigiénés protokollok kialakítására és alkalmazására. Ilyen területeken ezért jellemzően a maximális higiéniát szem előtt tartva a legtisztább kéztörlésre törekednek.

Ennek egyik módja a jó minőségű hajtogatott papírkéztörlő, vagy pedig a részecskeszűrős fali infrás kézszárítók alkalmazása. A higiénikus kézszárítók közös jellemzője, hogy szűrt levegőt fújnak a kézre, így a szárításkor megtisztított levegő éri a bőrt. Kínálatunkban elérhető a semi-HEPA szűrővel ellátott automata BIO JET légfüggönyös, kézbedugós és a HEPA-szűrővel szerelt infrás WORLD DRYER VERDEdri kézszárítók.

 

Gyorsaság

Nagy forgalmú mosdókban és időérzékeny ipari, közösségi létesítményekben kiemelten fontos szempont a kézszárítás gyorsasága. Kézmosás után a leggyorsabban papírkéztörlővel, vagy a JET típusú, duplaoldalú, kézbedugós és a szintén villámgyors, kb 10 mp-es szárítási idővel bíró automata kézszárító gépekkel lehet megszárítani a kezeket. A papírkéztörlő előnye, hogy a 2-3 lap letépése után akár a hulladékgyűjtőhöz menet is elvégezhető a kéztörlés, ugyanakkor ha kifogy a papír, és nem elérhető kézszárító a mosdóban, akkor hiába a gyorsaság, legfeljebb a ruhájukba, vagy a zsebkendőikbe törlik meg a kezüket a felhasználók.

 

Felhasználás gyakorisága

Üzemi környezetben, közületi vizesblokkokban, vagy irodai területeken eltérő gyakorisággal használják a kézmosókat, így azok felszerelésekor érdemes mérlegelni a felhasználás intenzitását. Kifejezetten nagy igénybevételnek kitett mosdókban a leggyakoribb választás az ipari teljesítményű, kézbedugós JET, vagy az infrás, villámgyors légfúvású turbó kézszárítók, melyek amellett, hogy rendkívül gyorsan megszárítják a kezet, kifejezetten hosszú élettartammal bírnak. Az automata BIO JET kézbedugós és a WORLD DRYER kézszárítók kifejezetten frekventált igénybevételre lettek tervezve, hosszantartó, üzembiztos működést biztosítanak, és minőségüket gyártóik egyaránt 5 év garanciával támasztják alá (A légfüggönyös BIO JET kézszárító gyártója a dél-koreai Spacelink, míg az automata és nyomógombos WORLD DRYER kézszárítókat az USA-beli WORLD DRYER Corp. tervezi és gyártatja).

Az ilyen forgalmas közösségi mosdókban nem jellemző a papírkéztörlő kihelyezése, mivel egyrészt túl gyorsan kifogynának a papíradagolók, másrészt túl gyorsan telítődnének a hulladékgyűjtők, harmadrészt pedig vállalhatatlanul magas üzemeltetési költségek jelentkeznének. Kisebb forgalmú egyéni mosdókba, vagy akadálymentes vizesblokkokba versenyképes alternatíva lehet a kéztörlő papír, ahol az előbbi szempontok az alacsony felhasználás miatt nem igazán jelentkeznek.

 

Üzemeltetési költségek

Az egyik legfontosabb szempont a közösségi mosdók üzemeltetésekor az üzemeltetési költségek. Minél forgalmasabb egy közületi WC, annál magasabbak a változó költségek, hiszen minden kézmosás után számíthatunk kéztörlésre, kézszárításra. A papírkéztörlők költsége minőségtől függően is 1-2 Ft / db körül mozog, kéztörlésenként pedig min. 2-3 lapot is tép magának az ember, így nem túlzó azt állítani, hogy egy kéztörlés költsége papírral 3-4 Ft között mozoghat, és akkor még nem számoltunk a hulladékkezelés és elszállítás költségeivel. Ezért minél hatékonyabb közösségi mosdót szeretnénk kialakítani, annál inkább érdemes egy mai, modern, gyors és alacsony energiafogyasztású kézszárítókat telepíteni.

Az energiafogyasztásuk széles skálán mozog, és alapvetően két dologtól függ:

A kézszárító fűtőszálának fogyasztása

A fűtőszál számos kézszárító tartozéka, de az főleg a feltalálásukkor volt kardinális kérdés. Érdekesség, hogy az első kézszárítókat a Green Clean egyik legfontosabb beszállítója, az amerikai WORLD DRYER találta fel és fejlesztette ki. Az egyik legnépszerűbb modelljük a WORLD DRYER Model A, mely a világ számos pontján ismert és kedvelt meleglevegős kézszárító. Ennél a modellnél a szárítást főként a kézre fújt meleg levegő végzi, mely 20-30 mp alatt elpárologtatja a vizet a kéz felületéről. A meleglevegős kéz szárításnak viszont ára van, ezek a modellek nagyságrendileg 2,3 kW áramot fogyasztanak óránként, ami hozzávetőlegesen átlag 30 Fillér költséget jelent kéz szárításonként így 2021. januárjában. Ez a költség még mindig sokkal alacsonyabb ahhoz képest, mintha papírkéztörlőt használnánk, de manapság már vannak jóval költséghatékonyabb kézszárítók is.

A kézszárítók motorjának teljesítménye

A kézszárító motorjának a teljesítménye a másik nagyobb fogyasztó a készülékben. A régebbi, úgymond hagyományos kézszárítók jellemzően kisebb motorokkal rendelkeznek, hiszen azoknak csak egy célja szokott lenni, mégpedig hogy a felmelegített, forró levegőt a kézre fújják. Emiatt gyakran mindössze 50-100 W-os motorokat építenek be. Az elmúlt évek kutatás-fejlesztési erőfeszítéseinek köszönhetően azonban forradalmi újításoknak lehettünk szemtanúi. A kutatók ugyanis rájöttek, hogy sokkal gyorsabban meg lehet szárítani a kezeket azáltal, hogy nem elpárologtatják a vizet a kézről, hanem lefújják a vizet róla. Ennek a szellemében készültek el az első villámgyors, nagy légáramú kézszárító gépek, mint például a WORLD DRYER Airforce, a WORLD DRYER SLIMdri, vagy a légfüggönyös BIO JET kézszárító készülékek. Ezeknél a fő hangsúly a motor sebességére helyeződik, és hiába csak átlag 950-1150 W fogyasztásuk van, a szárítási idő töredékére csökkent, így akár 10-12 mp alatt is megszárítják a kezeket. Ezért nem lehet azt mondani, hogy a magasabb kW magasabb szárítási hatékonyságot és rövidebb szárítási időt is jelent!

A kézszárítás időtartama

A kézszárítás sebessége, azaz a teljes kézszárítási időtartam szintén alapjaiban határozza meg a felhasználási költséget, hiszen minél hosszabban járatjuk a kézszárítót, annál több áramot fogyaszt, így annál magasabb lesz az áramszámlánk. Ezért érdemes arra törekedni, hogy a lehető leggyorsabb kézszárító modellek közül válasszunk a mosdóba.

Ezért is fontos megvizsgálni a kézszárítók kiválasztása előtt, hogy miből is áll a fogyasztás, mert sokszor becsapós lehet, hogy egy nagyobb 'teljesítmény' sokkal rosszabb szárítási időt és jóval magasabb üzemeltetési költséget eredményez.

 

Megtérülési idő

Papírkéztörlő adagolók és minőségi kézszárítók bekerülési ára között markáns a különbség, így ha rövid távon nincs elég keret a felújításra, vagy a beruházásra, akkor a papíradagoló egy gyors, kézenfekvő megoldás lehet. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy attól a pillanattól fogva, hogy elkezdjük vásárolni és felhasználni a kéztörlő papírt, a kéztörlési költségeink akár 10-20x nagyobbak is lehetnek a kézszárítóval történő kézszárításhoz képest, ezért érdemes alaposan megfontolni a döntést!

A megtérülési idő annál nagyobb figyelmet kap, minél magasabb árú egy kézszárító. Az alacsonyabb árfekvésű, hagyományos kézszárítók jellemzően sokkal többet fogyasztanak az energiatakarékos, modern kézszárítókhoz képest, de a papírkéztörlőhöz képest még azok használata is kedvezőbb szokott lenni. Hosszú távon gyakori használat mellett viszont  könnyedén megtérül a prémium kézszárítókba való extra befektetés, hiszen a kézszárítások fajlagos költsége egy gyors, alacsony fogyasztású kézszárító esetén nagyságrendileg kedvezőbbek mindkét előző opcióhoz képest.

 

Környezetvédelem

Ha fontosnak tartja a környezet védelmét, akkor érdemes a leginkább energia-hatékony kézszárítókat választani, melyek a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legkevesebb áram felhasználásával szárítják meg a kezeket. Ezek a kézszárítók jellemzően erős motorral és fűtőszál nélkül, vagy csak nagyon alacsony fogyasztású fűtőszállal szereltek, és nem forró, csak enyhén langyos levegőt fújnak ki. Léteznek olyan okos kézszárítók, melyeknél mind a motor sebessége állítható, mind pedig a fűtőszál kapcsolható minimalizálva ezáltal a potenciális fogyasztás. Ilyen okos kézszárító például a WORLD DRYER SMARTdri villámgyors, okos kézszárító.

A papírkéztörlőkhöz cellulózra van szükség, így amellett, hogy elkészítésükhöz fákat kell kivágni, gyártásuk jelentős mennyiségű szennyvizet is termel, továbbá a kéztörlés után jelentős mennyiségű hulladék is képződik.

 

Kényelem

A felhasználók számára kétségtelenül a papírkéztörlők használata a legkényelmesebb megoldás. Egyszerűen csak le kell tépni néhány lapot a papírkéztörlő adagolóból, meg kell törölni a kezeket, majd mehetnek is a lapok a hulladékgyűjtőbe. A kényelemnek viszont ára van, ezért ha számítanak az anyagi és környezetvédelmi költségek, akkor érdemes a második legkényelmesebb megoldást választani, ami a légpengés, JET kézszárítók. A hagyományos kézszárítókhoz képest itt nem áll fenn a veszélye annak, hogy a forró levegő megégesse az ember kezét, sem az, hogy a hibás kivitelezés eredményeként túl magasra szerelt kézszárítók használatakor végigfolyjon a felhasználó alkarján a kezekről lecsurgó víz. Továbbá az infrás kézszárító modellek jóval komfortosabb használatot tesznek lehetővé, mint egy nyomógombos kézszárító.

 

Esztétika

Esztétikai szempontból mind a kézszárítók, mind pedig a papírkéztörlő adagolók nyújthatnak kielégítő megoldást a mosdó üzemeltetők számára, főleg, ha azok illeszkednek a közösségi mosdók egyéb berendezéseinek, termékcsaládjainak dizájn-jához, színeihez, formavilágához. A fali kézszárítók és a papíradagolók esetében is érdemes megvizsgálni, hogy milyen burkolattal érhetők el. Tartós, vandálbiztos megoldásként leginkább a rozsdamentes acél, vagy acélházas kézszárítók és fali adagolók az ajánlott választás, míg az ABS műanyag házas változatok csak a legritkább esetekben, igen alacsony kockázatú mosdókba valók. A kézszárítók esetében még az is fontos szempont lehet, hogy automata, infrás vezérléssel, vagy nyomógombos működtetéssel érhetők-e el. Napjainkban, ha csak nem nagyon indokolt, már szinte mindenhova az infrás kézszárító a preferált választás. Az automata kézszárító nem csak esztétikailag, de higiénés szempontból is előnyösebb megoldás.

Azonban nem szabad elmenni amellett a tény mellett, hogy napjaink modern közösségi vizesblokkjainak egyik trendi megoldása a légpengés JET kézszárítók. Légfüggönyös kézszárítót telepíteni egy közösségi mosdóba az üzemeltető / beruházó kinyilatkoztatása, hogy fontos számára ügyfelei elégedettsége, kiemelten figyel a környezet védelmére és szeretne egy igazán modern, hatékony mosdót üzemeltetni. A felhasználó számára pedig abszolút előnyt jelent az infrás airblade típusú, automata kézbedugós kézszárító modell, mert gyorsabb, könnyebben kezelhető és higiénikusabban használható.

 

Vandalizmus kockázata

A készülék beszerzése előtt érdemes mérlegelni azt is, hogy a közösségi mosdó milyen szintű kockázatnak van kitéve. Egy forgalmas autópálya-pihenőhely esetén nyilván sokkal magasabb a vandalizmus kockázata, egy kicsi, irodai mellékhelyiséghez képest. Ennek fényében általánosságban elmondhatjuk, hogy azokba a kockázatos közösségi mosdókba, ahol ráadásul fokozott a forgalom, mindenképpen az ütésálló, rozsdamentes acél, fali kézszárítók telepítése javasolt, míg a kis forgalmú, nem kockázatos vizes helyiségekbe, esetleg élelmiszeripari, egészségügyi kézmosó állomásokhoz tökéletesen megfelelő választás lehet az ABS műanyag házú, automata fali infrás kézszárító fehér színben, vagy egy letisztult hajtogatott papírkéztörlő adagoló is.

 

Felhasználók köre

Szintén meghatározhatja a döntést, hogy kik is használják az adott közösségi mosdót. Nagy átmenő forgalommal rendelkező illemhelyek esetén szinte minden esetben az üzembiztos, prémium infrás kézszárító gépeket javasoljuk, míg szűkebb körű akár VIP vendégek, akár élelmiszeripari felhasználók, egészségügyi dolgozók esetén, vagy minden olyan üzemi térben, ahol több testrész, például a kezeken túl az alkar, a nyak és akár az arc megmosása és letörlése is szükséges, ott indokolt lehet a papíradagolók felszerelése és papírkéztörlő biztosítása.

 

Miért jobb a kézszárító, mint a papírtörlő? A kézszárítók 5 egyértelmű előnyei:

 • egy mai modern automata kézszárító jóval költséghatékonyabb üzemeltetési szempontból, főként a forgalmas vizesblokkok esetében
 • a környezettudatosabb választás
 • a kézszárító használat minimalizálja a hulladék termelődését
 • egy minőségi, ipari kézszülék üzembiztosabb megoldás nagy forgalmú közösségi mosdók esetén, mivel ha van áram, mindig rendelkezésre áll, míg a papír gyorsan kiürülhet a fali adagolóból
 • magasabb kockázatú közösségi mosdókban sokkal vandálbiztosabb egy automata kézszárító, mint egy olcsó papíradagoló

 

Mikor előnyösebb a papírkéztörlő, mint a kézszárító? 5 érv a papírkéztörlő mellett:

 • komfortosabb használatot biztosít a kézszárítók ellenében
 • egy kéztörlés még mindig gyorsabb lehet, mint a leggyorsabb, infrás airblade kézbedugós kézszárító
 • a jó minőségű kéztörlő papírok higiénikusabbak lehetnek akár a legjobb szűrőkkel ellátott elektromos kézszárító gépeknél
 • ott is elérhető, ahová áram hiányában kézszárító telepítése nem lenne megoldható
 • alacsony forgalmú mosdókban minimális beruházási költséggel kihelyezhető a papírtörlő adagoló, kedvezőbb áron annál is, mint egy olcsó kézszárító ABS műanyag házzal

 

Összegzés: kézszárító, vagy papírkéztörlő?

A Green Clean évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik közösségi mosdók felszerelésében, és minden esetben próbál a partnerei számára ideális műszaki megoldásokat biztosítani. Mivel egy létesítmény üzemeltetési költségeinek jelentős része a mosdó üzemeltetéséből ered, ezért fontosnak tartjuk, hogy alaposan mérlegelje, mivel berendezéseket telepít mosdójába.

Ha a szempontok mérlegelése alapján sem tudja egyértelműen eldönteni, hogy az elektromos kézszárító, vagy a papírkéztörlő a megfelelő választás közösségi mosdójában, és biztosra akar menni, akkor érdemes napjaink egyik modern, energiatakarékos kézszárítóját választani, és mellé telepíteni egy papírkéztörlő adagolót, hogy igény esetén fel lehessen tölteni papírral a kiemelten fontos eseményekre, vagy VIP vendégek kiszolgálására.

Amennyiben bővebben szeretne tájékozódni a Green Clean Kft által importált kézszárító készülékekről, keresse fel az alábbi weboldalakat:

 • a BIO JET légpengés kézszárító dedikált, magyar nyelvű weboldala: www.biojet.hu
 • a WORLD DRYER kézszárítók gyártói honlapja: www.worlddryer.com

Bízunk benne, hogy a fenti összefoglalás segíteni fog Önnek abban, hogy minél modernebb és hatékonyabb üzemi, vagy közösségi mosdót alakítson ki. Ha ipari kézszárító, netán vandálbiztos hajszárító beszerzését tervezi, tanácsadásért és segítségért keressen fel minket elérhetőségeinken!

Tartalomhoz tartozó címkék: kézszárító