Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

DELABIE közösségi zuhanyfal, zuhanypanel megoldások

a gazdaságosság és időtállóság jegyében

DELABIE zuhanyfalak, zuhanypanelek időtálló, gazdaságos üzemeltetéssel

Ha közösségi vizesblokk kialakítására vagy felújítására kerül sor, minden üzemeltető számára a legfontosabb elvárás a hosszú távon is gazdaságos, fenntartható üzemeltetés.

Tehát mind a tartósság, mind a vízfogyasztás kiemelten fontos a helyiségek kialakítása során.

 

Hogy mit takar a távlati üzembiztosság?

Nem kizárólag a termékek minőségi felépítését mind külső, mind pedig belső, műszaki tartalom szempontjából, hanem a termékek alkatrész ellátottságát is magába foglalja, hiszen a rendeltetésszerű használat során a szavatolt élettartam meghosszabbítható a pótalkatrészek segítségével, amennyiben évtizedes távlatban azok rendelkezésre állnak.

 


És mit értünk gazdaságosság alatt vizesblokkok esetében?

 • Legyen szó mosdócsaptelepről, zuhanycsaptelepről, piszoár vagy WC öblítőszelepről a gazdaságosságot legfőképpen a víz átfolyás mértéke, az önelzáró működtetés, vagyis olyan beépített elzárócsap biztosíthatja, amely lehetővé teszi az öblítőszelep egyedi elzárását és szabályozható általa a vízátfolyás mennyisége.
 • Mindez szorosan összefügg a megtérüléssel, hiszen minél víztakarékosabb egy termék, annál hamarabb megtérül, vagyis a termék egységára csupán töredéke azoknak a többletköltségeknek (meghibásodás, gazdaságtalan vízhasználat), melyek gyengébb minőség esetén terhelik az üzemeltetőt.

 • A víztakarékosság mellett a gazdaságosságot, az üzemeltetési költségeket nagyban befolyásolja a szervizelhetőség is, hiszen a kis szervizigényű termékek, illetve a könnyen és gyorsan szerelhető, jó alkatrész-ellátottságú termékek is lényeges költséghatékonysággal bírnak, szemben a könnyen meghibásodó társaikkal.

Mindezek a tényezők hatványozottabb jelentőséggel bírnak egy kifejezetten nagy forgalmú, esetleg magas kockázatnak kitett közösségi helyiségben, hiszen egy gyengébb minőségű termék, ami a vandalizmusnak sem áll ellen teljes mértékben hamar fennakadást okozhat a vizesblokk használatában. Ez pedig többletköltségként jelentkezik az üzemeltetők számára.

 


Ez azonban megelőzhető egy megfelelően összeállított, minőségi termékpaletta segítségével. Olyan termékekkel, melyek már hosszú ideje biztosítják a takarékos és megbízható működést.

A francia DELABIE - mely a kontinens vezető szanitergyártó vállalata már több, mint 90 éve – megalapítása óta tökéletesíti termékeit. Ez az innovatív gondolkodás mára lehetővé tette, hogy a piac vezető, prémium minőségű termékeit kínálhassák mind az üzemeltetők, mind pedig a felhasználók igényeire szabva. Mindezt szinte egyedülálló 10 év gyártási hibákra vonatkozó garanciával alátámasztva.

A DELABIE és a Green Clean Kft. e területet lefedő termékpalettáját ennek a két kritériumnak rendelte alá. Természetesen számos más előnyös tulajdonság mellett, mint a higiénia, vagy éppen a környezettudatosság.


 

Arról, hogy egy közösségi vizesblokk hosszútávon gazdaságosan üzemeltethető legyen, több termékcsoport gondoskodik.

 

Mely termékek képezhetik a gazdaságosság frontvonalát egy közösségi vizesblokk esetében?

A teljesség igénye nélkül néhány kardinális termékcsoport, melyekkel rendkívüli költséghatékonyság érhető el. Ilyenek:

 • A mosdó csaptelepek,
 • A számunkra jelenleg releváns zuhanycsaptelepek, zuhanyrendszerek,
 • WC-öblítő szelepek,
 • Piszoár öblítőszelepek.

 

A közösségi zuhanycsaptelepek, zuhanyrendszerek

A Green Clean Kft. zuhanycsaptelep termék kategóriáját több termékcsoport alkotja.

 • Zuhanycsapok,
 • Zuhanykifolyók,
 • Zuhanyszettek,
 • Zuhanyfalak
 • Valamint a kültéri vandálbiztos kialakítású zuhanyoszlopok.

DELABIE vandálbiztos, víztakarékos zuhanypanelekZuhanyfalak, zuhanypanelek

A legkompaktabb megoldást ezek közül a DELABIE által megalkotott vandálbiztos fém házzal szerelt zuhanyfalak és zuhanypanelek nyújtják, melyek az igazán frekventált, magas kockázatú helyiségek igényeinek megfelelően lettek megalkotva. Az ütésálló borítású, masszív zuhanypanel maradéktalanul eltakarja a szerelvényeket, csöveket. Ennek köszönhetően a rongálás veszélye megszűnik.

 • A zuhanypanelek 100%-ban vandálbiztosak, mivel a zuhanyfej kialakítása szintén ütésálló, a vandalizmusnak teljes mértékben ellenáll.
 • Kínálatunk tartalmaz hideg-meleg vizes és kevert vizes csatlakozásra is alkalmas terméket, a telepítés helyének kialakításához igazodva,
 • valamint nyomógombos és elektromos, infra érzékelővel is.
 • A DELABIE ezenkívül néhány zuhanypanelt beépített szappantartóval is ellátott.
 • Vízbekötésük opcionálisan hátsó és felső bekötéssel lehetséges,
 • Strapabíró rozsdamentes acél és alumínium borítással.

Mindenekelőtt azonban a legelőnyösebb tulajdonsága e termékeknek maga a vízátfolyási értékük.

Egy frekventált vizesblokk esetében ezek az eszközök a legnagyobb vízfogyasztók, ezért a döntés sokkal kockázatosabb. Egy rosszul megválasztott eszköz ugyanis több milliós kárt okozhat.

 

Mindezekre kiváló esettanulmány egy nemrégiben végzett projekt, melyben egy mintegy 1000 fős gyár zuhanyzói kerültek felújításra. Az érintett ügyfél nagyjából 2 évvel ezelőtt a pandémiára való tekintettel, higiéniai szempontok alapján döntött úgy, hogy lecseréli a zuhany eszközöket. Alacsony egységárú, nagy vízfogyasztású, a piacon nem ismert előéletű gyártó termékére esett a választásuk, melyekhez hálózati működésük okán a hálózati áramot is ki kellett építeni minden egyes eszközhöz, ami többletköltséget jelentett.

Mivel nem volt tapasztalatuk a zuhanyokról, így az egységár alapján döntöttek kizárólagosan és a termék fenntartható üzemeltetéséről nem győződtek meg megfelelően.

A beüzemelést követően igazi kálváriájuk kezdődött, rövid időn belül műszaki problémák jelentkeztek. A zuhanyok zárlatosak lettek, nem zártak el megfelelően, amit a forgalmazó az 1 éves garancia időn belül kis ideig még alkatrészek segítségével megpróbálta orvosolni a hibákat, de látva, hogy a többször visszatérő meghibásodásokat nem, vagy csak rövid időre voltak képesek elhárítani a későbbiekben teljes mértékben elérhetetlenné vált, semmiféle megkeresésre nem reagált.

A fennálló probléma meghatározás

 • eleve adott volt a beszerzéskor figyelmen kívül hagyott nagymértékű vízfogyasztás, 40l/perc
 • az üzemidőn kívül is elháríthatatlan problémaként, folyamatosan szivárgó víz csak növelte a költségeket
 • az állandó zárlati hibák pedig a használatban okoztak fennakadást.
 • mint kiderült nem állt rendelkezésre megfelelő alkatrészpótlás

Ezekre a problémákra keresett megoldást az érintett cég. Elmondásuk szerint hozzávetőlegesen 2 millió Ft volt a termékek egységárára fordított összesített keret. Ezzel szemben az 1 év működtetésből eredő felhasznált víz költsége forintra átszámítva elérte az 50 millió Ft-ot.

A megoldást keresve illetékes kollégánk ekkor kapcsolódott be és mérte fel a helyzetet, ami után ajánlotta a DELABIE által gyártott infra működtetésű, elemes zuhanypaneleket.

A DELABIE infra működtetésű, elemes zuhanypanel azért praktikus, mert:

Üzembiztos, megbízható

 • speciális vízkőtaszító műanyagból készült kifolyó betéttel, a hosszú élettartam elérése érdekében,
 • könnyen tisztítható
 • beépített szűrők segítenek, hogy a csőhálózatban megtalálható szennyeződések ne jussanak be a rendszerbe, megelőzve a meghibásodást
 • elemmel működtethető, így nem kell a hálózatot kiépíteni a beüzemeléshez, az áramkimaradás nincs hatással a működésére.

Kiemelten víztakarékos

 • mindössze 6l/perc az átfolyási sebessége
 • önelzáró, időzített működésű

Higiénikus

 • 60mp-es higiénés öblítés az utolsó használatot követően 24 órával, mely a legionella és a Pseudonomas aeruginosa elszaporodását gátolja meg
 • érintésmentes infra vezérléssel hozható működésbe.

Vandálbiztos

 • zárt kialakítású
 • lekerekített, biztonságos külsővel és
 • rejtett csavarozással

Tanulva a korábbi hibából első ütemben csak néhány zuhanyt cseréltek le az üzemben, hogy gyakorlatban is fel tudják mérni, nagy kockázat nélkül, hogy mekkora előny a magas műszaki tartalom ezeknél az eszközöknél. Az ügyfél fél éves tapasztalatgyűjtési időt igényelt, azonban már 2 hónap után jelezték, hogy rövid időn belül az összes fennmaradó zuhanyt automata DELABIE zuhanypanelre cserélnék le.

Ennek oka pedig, hogy bár a termék egységára magasabb, mint a korábban vásárolt (egyébként használatra alkalmatlan, ismeretlen gyártótól származó) eszközöké, rövid időn belül azonban már megmutatkoztak a víztakarékosságból származó előnyei.

Az ügyfél jelzése alapján a korábbihoz képest, a 2 hónap tapasztalatai alapján 40 millió Ft megtakarítást érnek el vízhasználat terén egy év leforgása alatt.

Összegzés

Ez az eset jól mutatta, hogy az infra zuhanyfalak egységára eltörpül a fenntartási költségekkel szemben, így csak a magas minőségű, víztakarékos termékekre érdemes beruházni, melyek beruházási költségei néhány hét alatt megtérülhetnek. Tehát közösségi vizesblokkok kialakítása, felújítása során a vásárlást megelőzően javasolt meggyőződni a választott termék vízfogyasztásáról és műszaki tartalmáról.

 


DELABIE zuhanypanel kevert vízre, infra vezérlésűA szóban forgó termék a DELABIE Tempomatic alumínium borítású, infra vezérlésű zuhanyfala kevert vízre, mely elemmel működtethető.


 

FONTOS TEENDŐK A HOSSZÚ ÉLETTARTAM BIZTOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN!

Beüzemelés előtt:

a bejövő vízcsövek teljes körű átöblítése KÖTELEZŐ, hogy a gyártás, szerelés során keletkező szennyeződések maradéktalanul eltűnjenek a rendszerből. Ezek a szennyeződések ugyanis károsíthatják a terméket, így garanciavesztéssel járhat.

Évente legalább egyszer:

szükséges a szelepek belső alkatrészeinek tisztítása, hiszen a szennyeződések és vízkő eltávolításával megóvhatóak a kopóalkatrészek.

 


Összegzésként

Zuhany csaptelepek– de akár mosdócsaptelep, piszoár vagy WC öblítőszelep - vásárlása esetén érdemes tehát a globális költségeket összevetni és a termék egységárát szembe állítani az üzemeltetés költségeivel a műszaki paraméterek, legfőképpen a vízátfolyási értékek alapján.