Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Újabb közismert személy hunyt el

Legionella fertőzés következményei miatt

Legionella fertőzésTARTALOMJEGYZÉK:Mit érdemes tudni erről a kórokozóról?

Legionella baktériumLegionella pneumophila

A légionárius betegségnek is nevezett fertőzést először 1967-ben Philadelphiában (USA) azonosították, és tüdő szövetmintából izolálták.

Az első magyarországi – utólag igazolt – megbetegedés 1979-ben történt. Halálos kimenetelű fertőzés pedig 1980-ban. Az első bizonyított Legionella-járvány 1983-ban egy kórház belgyógyászati osztályán alakult ki, a második 1987-ben.

Ez a kórokozó természetes vizekben kis számban, illetve a vezetékes melegvíz-rendszerek 90%-ban is jelen van, méghozzá ott, ahol pangó meleg vizet talál.

Vízzel fedett felületeken kialakuló biofilm rétegben 20-50°C között szaporodik, 60°C felett elpusztul.

Az ivóvíz klórozása által nem pusztítható el és ellenáll az ózonos fertőtlenítéssel szemben is.

Megihatjuk, fürödhetünk is benne, mégis csak akkor jelent veszélyt ránk, ha belélegezzük a fertőzött vízpermetet.

A levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek inhalálása előidézhet betegséget, súlyosabb esetben akár halált is. Csak belégzés útján fertőz, emberről emberre nem bizonyított a terjedése.

Infekció forrása lehet akár csapok megnyitásakor, WC öblítéskor, zuhanyozáskor keletkező párában található kórokozók belégzése is, de minden olyan intézmény nagy kockázatú közegnek számít, ahol 20-50°C hőmérsékletű víz vízpermetté alakulhat vagy pangás veszélye áll fenn az érintett vízrendszerben.


Milyen következményei lehetnek?

Legionella a tüdőbenOkozhat:

  • tünetmentes fertőzést,

  • azonban enyhe lefolyású, az esetek többségében spontán rendeződő, lázzal, fejfájással és végtagfájdalommal járó úgynevezett Pontiac-lázat,

  • illetve súlyosabb formában tüdőgyulladást, melyet magas láz, esetenként hasmenés, nehézlégzés, aluszékonyság, valamint tudatzavar is kísérhet. Ez az úgynevezett atípusos tüdőgyulladás az esetek többségében kórházi kezelést igényel.

A fertőzés nincs tekintettel vagyoni helyzetre, kizárólag az immunrendszer állapotának függvénye milyen következményekkel jár. Az Európai Palament 65 éves közkedvelt elnöke, David Sassoli sem volt kivétel ez alól, ugyanis legionella fertőzés által előidézett súlyos tüdőgyulladással szállították egy strasbourgi kórházba, majd ezután Olaszországban lábadozott 2 hónapon át. Sajnos december 26-án ismét kórházba került, ahol nem sokkal később elhunyt. A kedvelt politikus halála az egész európai közösséget megrázta. Két gyermeke és felesége gyászolja.

Sajnos e kórokozó hordozta valós veszélyeket még napjainkban sem veszik igazán komolyan. Pedig a megelőzésben meghatározó szerepünk van. Munkájuk során kollégáink is számos olyan projekttel találkoznak, ahol e tények figyelmen kívül hagyása miatt a vízrendszer kiépítésekor pont a Legionella baktérium szaporodásához legideálisabb körülményeket teremtik meg. És mivel a 25-45°C hőmérsékletű pangó víz a baktérium elszaporodásának kedvez, a rendszer használatával a felhasználók nagy kockázatnak vannak kitéve.


Mit tehetünk ellene?

Elsőként olyan terméket szükséges választani, mely rendelkezik NNK engedéllyel és szakvéleménnyel, enélkül hivatalosan nem kerülhetne forgalomba csaptelep/zuhany/ termosztatikus keverő, de a piacon jelentős mennyiségű termék van, mely nem rendelkezik dokumentációval, tehát nincs bevizsgálva.


Az engedéllyel rendelkező termékek listája köznyilvános helyen érhető el az interneten, ha elbizonytalanodnánk a választandó termék kapcsán, akkor bármikor áttekinthető:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-foosztaly/telepules-egeszsegugyi-klimavaltozas-es-kornyezeti-egeszseghatas-elemzo-osztaly/hatosagi-nyilvantartasok/ivovizzel-kapcsolatos-nyilvantartasok/596-nemzeti-nepegeszsegugyi-kozpont-ivovizbiztonsagi-engedelyei-2020-januar-1-tol


Továbbá törekedni kell arra, hogy a vízhálózatban a kevert vizes szakasz hossza ne haladja meg a 3 métert, mivel egy ciklus alatt, nagyjából ekkora csőszakaszból lehet kiüríteni a vízmennyiséget, ilyen formában kezelhető/megelőzhető a pangó víz okozta veszély.

A legionella fertőzés megelőzéséről a Magyar Közlöny 2015. november 6-i számában közzétett az Emberi Erőforrások Minisztériumának 49/2015. (IX.6.) rendelete gondoskodik, mely 2016. február 4-én lépett hatályba.

A rendelet szerint a fokozott kockázatot jelentő közegekben szűrésképp kötelező rendszeres vizsgálatokat, mintavételeket végezni.


Miért kiemelt fontosságú a megelőzés pandémia idején?

COVID és LEGIONELLA

A COVID-19-hez hasonlóan a legionella baktérium elsősorban a tüdőt károsítja. A koronavírussal megegyező módon a leginkább veszélyeztetettek csoportját az idősebb korosztály, a krónikus alapbetegséggel élők vagy legyengült immunrendszerű emberek alkotják. Viszont ellentétben a koronavírussal a Legionella betegség antibiotikummal sikeresen kezelhető.

Mivel mindkét légúti kórokozó önmagában is komoly veszélyeket rejt, együttes fertőzés esetén várhatan jóval súlyosabb tünetekkel kell számolni.

 


Forrás:

https://www.euronews.com/2022/01/11/meps-hold-minute-s-silence-to-honour-david-sassoli

https://www.nbcnews.com/news/world/european-parliament-president-david-sassoli-dies-65-rcna11774


 

Tartalomhoz tartozó címkék: mosdóhigiénia