Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nagyméretű, vandálbiztos szelektív hulladékgyűjtő szigetek

Köztereken is az élhetőbb jövőért – Nagyméretű, vandálbiztos szelektív hulladékgyűjtő

Nagyméretű, vandálbiztos szelektív hulladékgyűjtő

 

Korunk egyik legégetőbb problémáját a hulladék és annak környezetre - és ezáltal ránk - gyakorolt káros hatásai jelentik. Lényeges, hogy a hulladék problémája emberhez kötődik, ugyanis - a zárt rendszerű körforgásnak köszönhetően - a természetben nincs hulladék. Nem is lehet, hiszen nem hoz létre semmi olyan anyagot, amelyhez ne kapcsolódna valamilyen enzim, mikroorganizmus, mely képes azt elbontani majd visszajuttatni a körforgásba. Sajnos az ember erre még nem képes.

 

Először is kezdve az alapoknál fontos tisztázni mi is az a hulladék

2012. évi CLXXXV. törvény így szól:

Hulladék bármely anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik vagy megválni köteles.

Tulajdonképpen hulladéknak tekinthető mindaz, amit mi magunk annak tartunk.

 

Melyek és hogyan jelentkeznek a hulladék környezetre gyakorolt hatásai?

 • A talaj, talajvíz (felszín alatti vizek) és felszíni vizek szennyeződése
 • A levegő szennyeződése
 • Fertőzésveszély
 • A rovarok és rágcsálók elterjedése
 • A környezet elszennyeződésének esztétikai jelentősége

 

Ami már történelem

I.e. 10 000 körül a jégkorszak után bekövetkezett felmelegedés hatására az emberek élete és élettere drámaian megváltozott, a koncentráltan letelepedő nagy számú ember egyre több erőforrást kezdett felhalmozni, aminek hatására megjelent a hulladék. Mindez nem is jelentett problémát mindaddig, amíg természetes alapanyagokból készítette eszközeit, ugyanis a keletkezett hulladék lebomlott.

 A mai értelemben vett környezetszennyezés kialakulása a múlt század hetvenes éveire - az ipari forradalom megindulására - tehető. Az iparszerű termelés, valamint a gyarapodó népesség életre hívta a termelés és fogyasztás kiszolgálása érdekében számottevő hulladékot termelő gazdaságot. A folyamat az 1900-as évek elején a műanyag megjelenésével csak fokozódott, hiszen megindult a mesterségesen létrehozott anyagok előállítása, amely mára még inkább előtérbe került sarkalatos része lett a gazdaságnak.

Ennek azonban hatalmas ára van, ami a környezetet illeti, mivel ezek az anyagok nem, vagy csak részben képesek a természetben lebomlani, ami akár évtizedekig is eltarthat.

A mesterséges anyagok térhódítása a második világháborút követően gyorsult fel igazán. Ami egy sor újabb súlyos problémát idézett elő. A gyártásuk, illetve felhasználásuk által keletkező hulladékok miatt az ember elszennyezte a környezetét az óceánok fenekétől egészen a világűrig.

A hulladék a gazdaság fejlődésével, az emberiség növekedésével egyre nagyobb mennyiségben keletkezik, követve a fokozódó nyersanyagfelhasználást, ami szintén egy problémás szegmens, hiszen ennek hatására még több szennyező anyag jut a környezetbe.

Ennek hatására pedig megnőtt a szén-dioxid felhasználás, ami magával hozta a Föld hőmérsékletének emelkedését is. A globális felmelegedés hatásait már a saját bőrünkön tapasztalhatjuk éghajlati változások, valamint időjárási anomáliák formájában.

Rájöttünk mekkora jelentősége van a helyes hulladékkezelésnek a probléma megoldásában. Jelenleg még nem vagyunk képesek megfelelően kezelni a hulladékként definiált anyagokat. Nagyobb részük még mindig lerakóban, égetőben vagy a környezetben végzi. Mindez azt eredményezi, hogy rengeteg energiát és nyersanyagot veszítünk el, miközben elszennyezzük a környezetet is.

Itt jön képbe a körforgás jelentősége.

 

Hogy érint mindez minket globális szinten?

Az óceánban található műanyaghulladék a hullámzás és a napsugárzás hatására apró részecskékké töredezik, majd az élőlények szervezetésbe kerül. Ennek hatására később vagy elpusztulnak, vagy a tányérunkon végezve a mi szervezetünkbe juttatják ezeket a mérgező anyagokat.

És milyen hatással van ránk lokális szinten, Magyarországon?

Ezek az anyagok sajnálatos módon a közvetlen környezetünkben is előfordulnak, többek között az utcákon, erdők szélén, vizek partján. Ennek hatására már a hazai folyóvizekben, a Dunában, Tiszában, illetve az ott lévő halak szervezetében is kimutatható.

 

Van lehetőség orvosolni a problémát?

 • A hulladék mennyiségének csökkentése az egyik lehetőség, innovatív és környezettudatos gondolkodással.
 • A másik alternatíva a megfelelő hulladékkezelés, ami a szelektív hulladékgyűjtéssel valósulhat meg leginkább.

 

Mi is az a szelektív hulladékgyűjtés?

A szelektálás nem más, mint a különféle hulladéktípusok anyagfajta szerinti különválogatása, vagyis a keletkező papír, fém, üveg és műanyag hulladék elkülönített gyűjtése. Ez többféle módon történhet. Egy a lényeg, hogy semmiképpen se kerüljenek az újrahasznosítható hulladékok a vegyes kukákba, majd később a hulladéklerakóba. Mindenképp az újra nem hasznosíthatóktól elkülönítve. Amint a szelektálható hulladék a kommunális hulladékkal keveredik már nem újrahasznosítható.

 

Miért kulcsfontosságú?

A hulladék szelektálása a megkerülhetetlen kiindulópont, mely nélkül nem lehetséges az újrahasznosítás. Lényege, hogy az ember által készített, tartós, nem természetes, főleg hulladékká váló anyagokat nyersanyaggá alakítsa át, illetve olyan másodlagos, újra hasznosítható anyagokat állítson elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését.

Az anyagok környezettudatos körforgásáról van szó, a nyersanyag – késztermék – hulladék – nyersanyag stb. folyamatban.

 A híres magyar leleményesség

Hulladékhasznosító iparágunk jelentőségét mi sem mutatja be jobban, mint az, hogy Magyarországon közel 100 cég foglalkozik a különböző hulladékok hasznosításával, mi több magyar szabadalomként megismerhettük már a kartonbútor fogalmát is.

 

Csak hogy érezzük a súlyát:

 • 100 tonna papír újrahasznosításával 1 hektárnyi 100 éves erdőt óvunk meg a kiirtástól
 • 1 kg vashulladék újrahasznosításával 4 kg ércet spórolunk meg
 • a nyersanyagból való termeléssel szemben az újrahasznosítással jelentős mennyiségű energiát is spórolunk:
 • üveg esetében 25 %-ot, papír esetében 70 %-ot, fémek esetében 74 %-ot, alumínium esetében 95 %-ot, műanyag esetében pedig 97 %-ot.

 

JÁTSSZUNK A SZÍNEKKEL!

A szelektív hulladékkezelésben fontos szerepe van a színeknek, hiszen az elkülönítendő anyagokat különböző színekkel jelöljük. Ezek a következők:

 • KÉK - a papír alapú hulladék színe a kék. Pl.: újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kisebb papírdobozok, kartondoboz
 • SÁRGA - a műanyag alapú hulladékot jelzi. Pl.: ásványvizes és üdítős PET palackok és azok lecsavart kupakjai, műanyag flakonok, műanyag szatyrok, fóliák

Tipp! LAPOSRA TAPOSVA!

PET palackokat, Tetra Pak dobozokat javasolt összelapítani, hogy még hatékonyabb legyen a helykihasználás.

 • SZÜRKE - a fém hulladékot jelölő szín. Pl.: üdítős- és sörös dobozok, valamint konzervdobozok
 • ZÖLD - a zöld színű gyűjtőbe a színes üvegeket helyezzük. Pl.: boros, sörös és pezsgősüvegek
 • FEHÉR - a fehér üvegek jelölése. Pl.: italos, befőttes és parfümös üvegek

Tipp!

Legyen az színes vagy fehér üveg - vagyis zöld vagy fehér színnel jelölt hulladékgyűjtő - az üvegeket fedél vagy kupak nélkül dobhatjuk be.

Mit szabad bedobni?

Befőttes üvegek, ásványvizes üvegpalackok, röviditalok üvegpalackjai, borosüvegek, sörösüvegek, szörpös üvegek, konzerves üveg, bébiételes üveg, természetesen mindegyik kimosva.

Mi az, amit TILOS?

Ablaküveg, tükör, villanykörte, hőálló üvegtál, szemüveg, neoncső, orvosságos üvegek, porcelán, kerámia

 

ÉRDEKESSÉG!

A Tetra Pak dobozok elhelyezésével kapcsolatban jelenleg nincs kötelezően követendő előírás, az adott településtől függően vagy a műanyag hulladékgyűjtőbe, vagy a papír hulladékok közé helyezhetjük.

 

A veszélyes, illetve speciális kezelést igénylő hulladékoktól csakis a hulladékudvarokban szabadulhatunk meg.  

Ilyenek:

 • elektromos hulladék (pl.: mosógép, hűtőszekrény, mosogatógép, hajszárító, porszívó, vasaló, elektromos fűrész, fűnyíró stb.)
 • elektronikai hulladék (pl.: számítógép, nyomtató, monitor, mobiltelefon hifi berendezés, televízió, rádió, videokamera, fényképezőgép)
 • fénycsövek és világítótestek
 • szárazelemek és hordozható kis akkumulátorok
 • használt sütőzsiradék és göngyölege
 • fáradt olaj és göngyölege

 

Minden apróság számít:

A megfelelő hulladékkezelés, mint a globális probléma megoldásának egyik alapköve a szelektív hulladékgyűjtés. Ennek két aktív alkotóeleme:

 • egyrészről a lakossági szegmens
 • másrészt a közösségi szinten történő hulladék szelektálás

A lakosság általi helyes szelektálás is - a hiedelmekkel ellentétben, miszerint a szelektíven gyűjtött hulladék egy helyre kerül - nagy mértékben hozzájárul a rendszer hatékony működéséhez.

A hulladékkezelés másik összetevője hasonló jelentőséggel bír, viszont más módon történik. Ez nem más, mint a közösségi szintű hulladék kezelése.

Nem csak az otthon keletkezett hulladék helyes szortírozása nélkülözhetetlen, hiszen köztereken, irodákban, bevásárlóközpontokban a hulladék mennyisége egyaránt számottevő hányada a rendszernek.

A Green Clean termékpalettájával kezdetektől fogva törekszik az ökológiai lábnyom csökkentésére. Mindezt víz- és energiatakarékos termékek, újrahasznosítható csomagolás, biológiailag lebomló anyagok mindennapi használatba történő beépítésével igyekszik megvalósítani.

Szelektív hulladékgyűjtő kínálatunk pedig tükrözve cégünk hitvallásának egyik alappillérét kiemelten fontosnak tartja a minőségen túlmenően a környezettudatos alkalmazást.  Szelektív szemetes termékkörünk időtálló megoldást nyújt kifejezetten frekventált, magas kockázatú közösségi tereken, hiszen elsődlegesen közterek igényeire szabva lettek kialakítva. Elegáns, finom kivitelük robosztus kialakítást takar a funkcionalitást szem előtt tartva.

Szelektív hulladékgyűjtőink fő funkciója mellett, igazodik a közösségi terek által megkívánt követelményekhez, hiszen:

 • anyagminőségük 1,5 mm vastag,
 • AISI 304 - rozsdamentes acél házzal
 • zárható fedéllel is rendelhető a kültéri használathoz igazodva
 • lekerekített formavezetéssel a balesetveszély csökkentése érdekében,

Miért lényeges az anyaghasználat, lemezvastagság és a megmunkálás?

Több okból is fontos szempont az anyagminőség, hiszen a hosszú élettartamot garantálja. A rozsdamentes felület az acélminőség, vagyis az anyag kémiai összetétele révén részben ellenálló a vegyszerekkel szemben. A lemezvastagság szintén hangsúlyos. A megfelelő vastagságú anyag miatt ugyanis a termék a vandalizmus bármely formájának ellenáll. A megmunkálás is szerfelett fontos a biztonságos használat szempontjából. Mindez a lekerekített éleknek és a megfelelő felületkezelésnek köszönhető.

A 1,5 mm vastag AISI 304 rozsdamentes acél szavatolja a termék hosszú élettartamát. Több fronton is védelmet nyújt, egyrészt a külső mechanikus behatásokkal szemben úgy, mint a vandalizmus, másrészt az időjárás viszontagságaival szemben is ellenálló, hiszen tökéletesen megállja a helyét kültéren. Kültéri kihelyezés esetén javasolt zárható fedéllel rendelni. Mindezek a tulajdonságok megfelelnek a vandálbiztos termékekkel szemben támasztott elvárásoknak.

 • a magas biztonsági előírásokkal szemben támasztott követelményeket szintén prioritásként kezelve masszív súlya és rejtett csavarozású rögzítése miatt még inkább ellenállóvá válik a vandalizmusnak,
 • ahogy tűzbiztos kialakítása is.

A megelőzés, mint megoldás, avagy hogyan működik az önoltó tűzvédelem?

A horganyzott belső tartályokat szabadalmaztatott rendszer segítségével zárják le. Tűz esetén a növekvő füstgázok a tölcsér formájú bedobónyílás alatt gyűlnek össze. Az így képződő füst megszakítja az oxigénellátást önkioltó hatása révén, így elfolytja a tüzet. Ezenkívül ez a felépítés tűz esetén minimalizálja a hőmérséklet emelkedését.

 • kifejezetten nagy űrtartalommal, az ürítési gyakoriságra tekintettel
 • kialakításának köszönhetően a hulladék ürítése gyors és egyszerű
 • feliratokkal ellátható a kért nyelven, ami turisztikai szempontból forgalmas helyeken kifejezetten hasznos.

A rendszert a legmagasabb biztonsági előírásoknak megfelelően fejlesztették ki.

hagyományos hulladékgyűjtő              önoltó, tűzbiztos hulladékgyűjtő

 

Mi a legoptimálisabb közeg számukra?

Kiválóan helytállnak a repülőterek, a tömegközlekedési állomások, a kiállítási központok, a stadionok, a kórházak vagy a bevásárlóközpontok területén.

 

Kínálatunkban fellelhető:

hogy a kihelyezés minél szélesebb spektruma hosszútávon álljon rendelkezésünkre, miközben aktív résztvevőként jelen vagyunk a környezettudatos körforgás zavartalan működésének biztosításában.

Lényeges, hogy kis odafigyeléssel, együtt sokat tehetünk egy – a gyermekeink és unokáink számára is - tisztább, élhetőbb jövőért nem csak otthonainkban, de a közösségi területen egyaránt.

Tartalomhoz tartozó címkék: hulladékgyűjtő vandálbiztos