Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

OTH engedély fontossága

a csaptelepek esetében

OTH engedély a csaptelepek esetében is kötelező

Tudta, hogy csaptelepeknek is rendelkezniük kell hatósági engedéllyel?

Mutatjuk miért!

Az ivóvízzel érintkező termékek komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, emiatt, bár kevesen ismerik, de minden ilyen termék csak kizárólag előzetes hatósági laborvizsgálat illetve hatósági engedély birtokában kerülhet forgalomba. Az illetékes hatóság e tekintetben is a Nemzeti Népegészségügyi Központ (továbbiakban NNK).

A hatóság az általa engedélyezett termékeket köznyilvános adatbázisban publikálja is, amely bárki számára elérhető az interneten, így azonnal informálódhat, hogy az általa kiválasztott termék rendelkezik-e a forgalomba hozatalhoz szükséges engedéllyel.

 

Minden forgalomban lévő csaptelep rendelkezik engedéllyel?

Sajnos nagyon sok termék nem rendelkezik hatósági engedéllyel, így ezekről semmiféle vizsgálat nem bizonyítja, hogy nem jelentenek kockázatot az egészségünkre.  Az NNK az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tesz az előírások betartására, és az ezek ellen vétő forgalmazók szankcionálására. A letiltott termékeket azonnal publikálják is weboldalukon. Ha nem biztos abban, hogy a termék rendelkezik engedéllyel, akkor az NNK weboldalán található adatbázisban tud utána nézni.

 

Milyen egészségügyi kockázatot jelenthetnek az engedély nélkül árult termékek?

Igen komoly veszélyt rejthetnek magukban, tekintve, hogy ivóvíz termékekről beszélünk. Mivel a csaptelepek testének anyaga egy fémöntvény, így a H-M víz hatására kioldódhatnak belőlük veszélyes anyagok, fennállhat az ólommérgezés kockázata. Továbbá azon termékek, melyek perlátorral, aerátorral rendelkeznek egészségügyi környezetben nem alkalmazhatók, a jelentős aeroszol képződés, a Legionella kockázat miatt. A Legionnella–fertőzések akár halálos kimenetellel is végződhetnek, így nagy figyelmet fordít megelőzésükre az NNK.

 

A csaptelepek mellett miket érinthet még ez a fertőzésveszély?

Iparágunkban a termosztatikus keverőszelepek/ivókútfejek kockázata még igen jelentős, így ezen termékeknek is rendelkezniük kell ivóvízbiztonsági engedéllyel. A termosztatikus keverőszelepek azért kiemelt jelentőségűek, mert az általuk lekevert víz hőmérséklete ráadásul éppen a Legionella tartományba esik.

 


Hol tekinthetők meg az engedélyek?

A hatóság az alábbi hivatkozáson teszi elérhetővé az engedélyeket:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-foosztaly/telepules-egeszsegugyi-klimavaltozas-es-kornyezeti-egeszseghatas-elemzo-osztaly/hatosagi-nyilvantartasok/ivovizzel-kapcsolatos-nyilvantartasok/596-nemzeti-nepegeszsegugyi-kozpont-ivovizbiztonsagi-engedelyei-2020-januar-1-tol