Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Újabb kórházi fertőzés követelt emberéletet

Néhány fontos preventív intézkedés, mellyel megelőzhető

Kórházi fertőzés, mely preventív intézkedésekkel megelőzhető

Korábbi cikkünkben egy ismert személy, az Európai Palament közkedvelt, 65 éves elnöke David Sassoli halálhírével foglalkoztunk, aki legionella fertőzés következtében kialakult súlyos tüdőgyulladásban hunyt el.

Cikkünket IDE KATTINTVA olvashatja el!

Most pedig újabb hasonló eset, méghozzá kórházi fertőzés követelt emberéleteket, ezúttal a marosvásárhelyi megyei kórház intenzív osztályán, ahol több beteg is belehalt a multirezisztens, azaz az ellene korábban alkalmazott antibiotikummal szemben ellenálló baktériummal való fertőzésbe. Így a kórház intenzív osztályát bezárták a további megbetegedések elkerülése érdekében, illetve annak kiderítése okán, hogy megtudják mások is megfertőződtek-e.

Az egészségügyi államtitkár elmondta, hogy a betegek a Pseudomonas Aeruginosa és Acinetobacter baumannii kórokozójának estek áldozatul. 6 beteget érintett, közülük 5-en elhunytak. Mindegyik páciens több, súlyos betegségben szenvedett.

Ezek úgynevezett nozokomiális infekciók, vagyis olyan fertőzések, amelyek az egészségügyi ellátás következtében alakulnak ki.
 


A legeredményesebb védekezés ellenük a PREVENCIÓ, mely több szegmensből áll.


 • Az egyik ilyen összetevő, melyre a másik épül az a csaptelepek, zuhanycsaptelepek és öblítőszelepek higiéniájának biztosítása. Hiszen alapvető probléma, hogy a vízzel közvetlenül érintkező eszközök a fertőzés elsődleges kiindulási pontjaiként szolgálnak.
  Azért is hatványozottan fontos maga a megelőzés ennél a szegmensnél, mert laboratóriumi vizsgálatok támasztják alá, hogy abban a vízhálózatban, ahol egyszer már lokalizálták a kórokozók megtelepedését, ezáltal a hálózat fertőzöttségét, ott a kemikáliák által történt fertőtlenítés hatására sem szüntethető meg maximálisan és végérvényesen a fertőzés. A tisztítást követően is kialakulhat időről-időre újabb gócpont. Így tehát a megelőzés nyújthat csak 100%-os biztonságot!
   


Mik azok a fontos kritériumok, melyek egy csaptelepet, öblítőszelepet alkalmassá tesznek egészségügyi környezetbe és közösségi felhasználásra egyaránt:

 • Egyrészről mindenképpen rendelkeznie kell az ivóvízzel közvetlenül érintkező terméknek OTH, vagyis ivóvízbiztonsági engedéllyel, ami a higiénikus használat mintegy garanciájául szolgál.

 • Egészségügyi területen nem alkalmazhatóak perlátorral, aerátorral működtethető termékek az aeroszol képződés miatt, mely belélegzése a Pseudomonas Aeruginosa és legionella kórokozó terjedésének melegágya.

 • Az érintésmentes megoldások a maximális higiéniát biztosítják a kézmosások alkalmával.
   


A DELABIE innovatív gondolkodásmódjának köszönhetően számos technológiai újítást vezetett be, hogy minimalizálja a közösségi és kórházi környezetben ivóvízzel érintkező eszközök használatával járó egészségügyi kockázatot! Vízvezeték hálózat belső falára lerakódott biofilm réteg, a kórokozók szaporodásához ideális közeg

 • A termosztatikus keverőszelepek szintén kiemelt szerepet játszanak a fertőzések elkerülésében, mivel az általuk kevert víz hőmérséklet tartománya a Pseudomonas Aeruginosa szaporodásának kedvező hőmérséklet sáv. Éppen ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő termék kiválasztására.

 • A DELABIE a csaptelep testébe integrált speciálisan pangó víz minimalizálására megalkotott szolenoid szelepe és vezérlő elektronikája nem enged teret a kórokozók elszaporodásának.

 • Öblítőszelepek és csaptelepek esetében is a DELABIE higiénés megoldása maximális biztonságot ad, hiszen az utolsó használatot követően 24 órával 60 mp-es higiénés öblítéssel véd a legionella és Pseudomonas aeruginosa kialakulása ellen.

 • A DELABIE megoldásának köszönhetően a csaptelepek belsejének felületkiképzése polírozott, vagyis nagyon sima, ami a kórokozók megtelepedését gátolja. Ennek eredményeképpen 14x kevesebb esélye van annak, hogy biofilm réteg rakódjon le a csőhálózat belső felületén, mely a kórokozók szaporodásához elengedhetetlen.A prevenció másik a hétköznapokban is rendkívül fontos, ám egészségügyi területen nélkülözhetetlen módszere a fertőzések és betegségek terjedésének megfékezésére a rendszeres és alapos kézhigiénés gyakorlat. Bár gyerekkorban elsajátítjuk a kézmosás tudományát, fontosságával igazán nem vagyunk tisztában. Szerepe az utóbbi évek pandémiás időszakában értékelődött fel leginkább.

 • Ami nem csak ebben az esetben, de számos kórokozó ellen a leghatásosabb megelőzési módszer a kétfázisú kézfertőtlenítés. Ez a protokoll nem csupán a kéz fertőtlenítéséből áll. Az egyik fázis a kézmosás, a másik pedig a kézfertőtlenítés, mely bárhol elvégezhető víz és szappan nélkül. Eredményessége éppen ebben rejlik, hiszen nem körülményes alkalmazni. Kényelmes megoldás bármikor, ezért sokkal gyakrabban használják. Nem kell lemosni a kézről és nem is károsítja a bőrt. A kórházi fertőzések kialakulását ez a módszer akadályozza meg a legnagyobb hatékonysággal.

A helytelenül alkalmazott kézhigiénés protokoll emberi életekbe kerülhet, hiszen a páciensek legyengült immunrendszerük miatt fokozottan ki vannak téve a fertőzéseknek, de a helytelen kézhigiéné az egészségügyi dolgozók és az közvetve az intézmények számára is súlyos következményekkel járhat. A fertőzések megfékezése jelentős többletköltséget ró a létesítményekre, ami az éves kiadásaik 15%-át is elérheti egy angliai tanulmány szerint.

Mára a kórházi fertőzések több ember életét követelik, mint a közlekedési balesetek. A kórházi fertőzések súlyát egyre több ország ismeri fel, így a hangsúlyt a preventív intézkedésekre fektetik a fertőzés okozta költséges utóintézkedések helyett.

A statisztika azt mutatja, hogy sajnálatos módon a kórházi fertőzések száma nem csökken, hanem tovább emelkedik.

Az infekció kialakulásáért leggyakrabban a közvetlen érintés felelős. Éppen ezért bír kardinális fontossággal az alapos kézhigiénés rutin. De természetesen nem kizárólagos veszélyforrás.
 


De melyek ezek a betegségek és mi áll térnyerésük hátterében?


Ppseudomonas aeruginosaPseudomonas Aeruginosa

Egy természetes módon talajban és vízben, illetve állati és emberi szervezetben egyaránt alacsony számban előforduló kórokozó. Egészséges szervezetre nem döntő többségben nem jelent veszélyt, a legyengült immunrendszerű betegekre azonban komoly veszélyt jelent. Okozhat többek között szem-, seb-, húgyúti fertőzést, tüdőgyulladást egyaránt. Mivel számos antibiotikummal szemben rezisztenciát mutat, így csak néhány fajtával lehetséges a kezelése. Az intenzív osztályon lévő és égési sérült páciensek fokozottan veszélyeztetettek immunrendszerük miatt.

Terjedési útja lehet a környezetből a páciensre, továbbá egyik betegről a másikra történő átterjedés is.

Szaporodásához a legoptimálisabb a 20°C feletti hőmérséklet és a pangó víz, de az ivóvízzel érintkező szerelvényeken is elszaporodhat, valamint a csőhálózat bizonyos pontjain, mint a homokszűrők stb. Mint mindenben, itt is a prevenció a leghatékonyabb védekezési módszer.

Vagyis szükségszerű gondoskodni a megelőzésről a szerelvények tisztításával, helyi fertőtlenítés alkalmazásával. Kórházi vízhálózatban, illetve csaptelepeken hatványozott egészségügyi kockázatot jelent. A csapok, lélegeztetés eszközei, valamint a lefolyó is gócpontként szolgál, optimális körülményeket biztosítva a kórokozóknak a biofilm réteg képzéshez, mely a hosszútávú túléléshez, szaporodáshoz és terjedéshez is szükséges.

 

Acinetobacter baumannii


A másik kórokozó a Acinetobacter baumannii, ami szintén előfordul természetes közegben, vagyis talaj, szennyvíz, ivóvíz, de még az emberekben és rajtuk is. Az emberek 25%-ának a bőrén vagy bélrendszerében ugyanis megtalálható anélkül, hogy megbetegedést okozna. Kórházi környezetben azonban okozhat komoly fertőzést. Multirezisztens formája jelent leginkább veszélyt, hiszen az antibiotikumok többségével szemben ellenálló.

 • Különféle fertőzéseket idézhet elő. Gyakori a húgyúti fertőzés, véráramfertőzés, sebfertőzés, illetve bőr- vagy lágyrész fertőzés is. A fertőzésveszélynek a legyengült immunrendszerű betegek vannak leginkább kitéve.

 • Terjedéséért a hiányos kézhigiéné felelős, ezért kiemelt fontosságú a kézmosás és kézfertőtlenítés, személyi higiénia. Ezenkívül orvosi eszközökkel is terjedhet. Nemcsak a kórházi személyzet, de a látogatók, sőt a beteg részéről is fontos elvárás a kézhigiéné maradéktalan betartása, ami a fertőzés megelőzéséhez elengedhetetlen. Terjesztő közeg lehet számos lélegeztetéshez használt eszköz, élelmiszer, csapvíz, infúziós pumpa, a fertőzött beteg ágyneműje, szappanadagolók, gyakran érintett felületek pl. ágyvég, kilincs, telefonkagyló, asztalfelületek, eszköz kocsi, a mosdókagylók, a kórházi padló.

A preventív intézkedésekkel tehát megelőzhető a fertőzések kialakulása és életeket menthetünk, továbbá az egészségügyi intézményeket nem terheli a fertőzés megállításával járó súlyos többletköltség.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kézfertőtlenítő kézhigiénia