Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vandálbiztos mosdó kialakítása? Ezekre érdemes figyelni a szaniterek kiválasztásánál!

Ahogy minden termékkörnél, úgy a vandálbiztos megoldások esetében is nagy különbség mutatkozik az egyes gyártók által készített eszközök minősége között. Az alábbiakban azokon a tulajdonságokon haladunk keresztül, amelyekre a vásárlás előtt leginkább érdemes odafigyelni.

vandálbiztos szaniterek

 

Anyagminőség


Tulajdonságaikat tekintve számos különböző rozsdamentes acél fajtát különböztetünk meg. Ezek eltérő módon viselkednek a tisztítószerekkel való érintkezéskor, illetve terhelhetőségükben is mutatkoznak komoly differenciák.
Egy vandálbiztos szaniter kialakításánál minimális alapkövetelmény kellene, hogy legyen az AISI 304-es rozsdamentes acél használata, amelyet azonban költségcsökkentés céljából néha gyengébb minőségűvel helyettesítenek. Ennek általában az az eredménye, hogy a gyenge minőségű anyag hamar korróziót szenved, ennek többletköltségét pedig az ügyfél pénztárcája fedezi!
Célszerű tehát kiválasztás előtt rákérdezni, hogy az adott vandálbiztos szaniter milyen minőségű rozsdamentes acélból készül, és ha gyengébb, akkor eltekinteni megvásárlásától!


Lemezvastagság


Ha a megfelelő rozsdamentes acélból készítik is el a szanitert, a másik komoly veszélyforrás, hogy jóval vékonyabb lemezt használnak. Ezzel azt a komoly kockázati tényezőt helyezik előtérbe, hogy a termék nem fogja tudni ellátni a rendeltetési szerepét, vagyis ellenállni a vandalizmusnak.
Jó példa erre, amikor egy vandálbiztosnak mondott WC lemezvastagsága 0,8-1 mm! Egy ilyen termék a használati követelmények miatt nem szabadna, hogy 1,2-1,5 mm vastagságnál vékonyabb lemezből készüljön! A különbség lehet, hogy elsőre nem tűnik nagynak, de veszélyhelyzetben pont ez a vastagabb lemez az, ami miatt nem kell 1 év után kicserélni az összes eszközt, hanem hosszú évekig használatban maradhat a szaniter.
Fontos tehát rákérdezni a lemezvastagságra. Árulkodó lehet a garancia, ugyanis a „kispórolt” termékeknél általában csak 1 év garancia érvényes.


Megmunkálás minősége


A rosszul kidolgozott rozsdamentes acéllemez komoly biztonsági kockázatot jelent, hiszen vágási sebeket ejthet. Egy rozsdamentes WC estében például elvághatja az ember ülepét.
Nyilván gyártáskor egyszerűbb hanyagul összeállítani a szanitert és nem odafigyelni a megmunkálás minőségére, de egy közösségi mosdó esetén ez munkahelyi balesetekhez, kockázathoz vezethet. Egy ilyen balesetnél a felelősség megint csak nem a gyártót, hanem a beruházót fogja terhelni!
Érdekes lehet a WC-k esetében a lefolyócső megmunkálása, polírozása. Ugyanis az olcsósítás hatására egyes gyártók ezt egyszerűen nem végzik el. Ennek végső soron az az eredménye, hogy a WC lépten-nyomon el fog dugulni, ennek költségét pedig ismét csak a beruházó fogja állni. Egy autópálya pihenőhelynél ez kulcsfontosságú lehet, hiszen végtelen mennyiségű plusz munkaórát termel!


Könnyű használat, szervizelhetőség


A mosdóban történő vandalizmus 90%-a olyan esetekhez köthető, amikor a felhasználók nem szándékosan, előre megfontolva tesznek kárt a felszerelésekben, hanem a rosszul kezelhetőség miatt véletlenül, vagy ebből kifolyólag hirtelen felindulásból.
Szintén sok esetben okoz kárt az, hogy a gyenge minőségű szaniter nagyon nehezen szervizelhető, így maguk a dolgozók tesznek kárt a takarítás során az eszközökben.


Megjelenés


Talán a legkevésbé hangsúlyos szegmens a design. Bizonyos esetekben azonban mégis felülreprezentált a szerepe.
Kiderült ugyanis, hogy a mosdó egységes és exkluzív megjelenése, exponenciálisan csökkenti a vandalizmus esélyét. Tehát, ha igényesen van kialakítva a helyiség, a felhasználók sokkal inkább odafigyelnek arra, hogy megőrizzék eredeti állapotában!

Tartalomhoz tartozó címkék: pipere szaniter vandálbiztos