Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vízszűrők fontossága a tartósság és higiénia jegyében

Vízszűrők, visszacsapó szelepek 

vízszűrők fontossága

Napjainkban kiemelten fontos az emberi fogyasztásra, használatra szánt víz tisztasága, minősége. A vezetékes vízhálózatok sajnos hazánkban sem mindenhol újak, néhol akár 50 évesek is lehetnek, ennek következményeként a vízcsövek belső falán rengeteg üledék, homok, rozsda, illetve baktérium telepszik meg az évek során. biofilm réteg lerakódás a csőhálózatban

A vízszűrő az ivóvízrendszerben a legmagasabb szintű higiéniát és maximális védelmet biztosítja, azonban Magyarországon nagyon magas az ásványianyagtartalma, ez pedig kedvez a vízkő és üledék lerakódásának is.

Érthető módon az ivóvizet szolgáltató vízmű nem tud felelősséget vállalni a csaptelepek, zuhanyok, öblítő szelepekből kijövő víz minőségéért, hiszen addig rengeteg helyen veheti fel a lebegő üledéket a vízáram. Éppen ezért, ha megvizsgálnánk egy nagyítóval azt a vizet, amely az otthonunk csapjából folyik ki, könnyen találhatnánk benne szennyeződéseket, homokot, rozsdát vagy levált vízkődarabokat.

 

ProtektorEzek sok esetben az új bekötéseknél, felújítási munkák során, vagy a vízvezeték javítása által juthatnak a csőhálózatba. A háztartási gépek szelepjeinek elromlásához, a vízsugárvetők eltömődéséhez, valamint a csapok csöpögéséhez vezethetnek ezek a szennyeződések. Ezáltal költséges javításokra lehet szükség, valamint az előbb felsoroltak miatt az élettartam csökkenése is előfordulhat. Ezekre az esetekre megoldás a vízszűrő beiktatása a bejövő ágon, hiszen a szennyeződések, a lebegőanyagok nem juthatnak be a háztartási vízvezeték rendszerébe.


Kiemelten fontos hangsúlyozni a szűrőbetétek jelentőségét is, mely általában közvetlen a csaptelep előtt helyezik el a bemenő ágon, de gyakori, hogy egy adott épület csaptelep szűrőbetétben egy központi szűrőrendszert használnak, vagy a kettőt vegyítve.

A minőségi csaptelepek mellé általában jár egy szűrőbetét, amely felfogja a különböző szennyeződéseket, így meghosszabbítva annak élettartamát. Amennyiben a termék dobozában megtalálható ez a betét, úgy azt KÖTELEZŐ beszerelni! 

 

Ez a típusú szűrő több szempontból is hasznos:

  • megnöveli a telepek ételtartamát

  • tisztább, apró lerakodásoktól mentes víz

  • szinte kizárja az eltömődés, meghibásodás lehetőségét


Hasznos információ!

Fontos kiemelni, hogy egy újépítésű/felújított vízvezetékrendszerekben kötelező a beüzemelést megelőzően a bejövő vízcsövek teljeskörű átöblítése (PURGE), a gyártási, vágási szerelési munkák során képződő lebegő szennyeződés eltávolításának érdekében - ennek elmaradása károsíthatja a terméket és garanciavesztéssel jár!


Két fő szempontra lehet osztani a szűrő és visszacsapó szelep fontosságát:

  • az egyik a tárgyi része, amely kihat a csaptelepek, öblítőszelepek élettartamára

  • a másik az egészségügyi része, mivel a vízvezetékben megtelepedő baktériumok súlyos gondokat okozhatnak a szervezetben, például legionella baktérium fertőzés.


Miért is fontos az egészség védelme?

A Legionella kórokozó komoly veszélyforrás, számára a 25-45 °C közötti pangó víz jelenti az ideális körülményeket. A kórokozó a háztartási melegvíz-rendszerek 90 százalékában előfordul, akár a zuhanyzófejben is. Mindaddig nem jelent veszélyt számunkra, amíg belélegzés útján a tüdőbe nem jut. Ha porlasztott formában belélegezzük a fertőzött vizet, akkor a léghólyagocskákig jutva atípusos tüdőgyulladást okozhat.

Lehetséges fertőző források a szökőkutak, hűtőtornyok, a pezsgőfürdők, csaptelepek, és zuhanyfejek.

 


Tudta-e?

Hazánkban hosszú ideig nem volt szabályozva a Legionella baktérium kötelező szűrése az intézmények számára. Ezen változtat az Emberi Erőforrások Minisztériumának 49/2015. (IX.6.) rendelete, amelyet a Magyar Közlöny 2015. november 6-i számában tettek közzé.

A rendelet 2016. február 4-én lépett hatályba. Eszerint a fokozott kockázatot jelentő közegekben (pl. egészségügyi és szociális létesítményekben, kereskedelmi szálláshelyeken, közfürdőkben a 30 °C-nál melegebb, vízpermetet képző medencék esetén, nedves hűtőtornyokban) kötelező rendszeres vizsgálatokat, mintavételeket végezni a Legionella kiszűrése érdekében.


 

Mi az a visszacsapó szelep, és miért fontos eleme a vízvezetékrendszernek?

szűrőbetét működéseKiemelt fontosságú a tiszta, üledék mentes víz a visszacsapó szelepek tekintetében is, mivel egy önelzáró csaptelepnél egy szennyezett visszacsapó szelep komoly gondokat tud okozni. Lássuk is, hogy miért!

A visszacsapó szelep egy egyszerű szerelvény, fő feladata a rendszerbe szerelve, a közeg áramlását csak egy irányba engedni. A vízvezeték hálózatba szereljük, ha bármilyen okból nem akarjuk, hogy visszaáramoljon a közeg.

Azonban, ha ez a szelep eltömődik és nyitva marad, akkor a hidegvíz áramlása folyamatos, így az bekerülhet a meleg vízkörbe, ezzel is hűtve azt.

Ez azért probléma, mert így a kazánnak folyamatosan melegítenie kell a vizet, és megnő az energiafogyasztás.

Alapesetben nem is gondolná az ember, hogy egy be nem szerelt vízszűrő mekkora problémákat tud okozni!

 

 


Az alábbi ábrán szemléltetjük egy visszacsapó szeleppel ellátott termosztatikus keverő esetében, hogy mi is történik, ha szennyeződés kerül a rendszerbe, és miért is fontos ennek a megelőzése. visszacsapó szelep rajz

Mint az jól látható az ábrán is, a termosztatikus keverő a megfelelő, beállított hőmérsékletű vizet továbbítja a csaptelepekhez. Ehhez szüksége van egy hideg és egy meleg ágra.

Abban az esetben, ha a hideg ág visszacsapó szelepe eltömődik, nem tudja feladatát ellátni, azaz a víz mindkét irányba tud áramolni, így az könnyedén bekerül a meleg ágba. Ezzel nem kis problémát okozva.

A hibajelenség használat során nem vehető észre, csupán az energiafogyasztás fog megnőni, ezáltal a közüzemi számla fog magasabb összeget mutatni.

További probléma, hogy mivel a H-M ág keveredik, így a meleg vizes ág akár visszahűlhet olyan mértékben is, mely már a kórokozók számára ideális szaporodási hőmérséklet lehet.

Így a vissza csapószelepek állapotának ellenőrzése fokozott figyelmet érdemel.  

 


Összegzés

Összegezve elmondható, hogy beépítésnél érdemes odafigyelni erre az apró alkatrészre, a fenti példa alapján rengeteg időt és pénzt lehet vele megspórolni!


Tartalomhoz tartozó címkék: csaptelepek mosdóhigiénia