Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Zöld üzemeltetési megoldások

Energiahatékonyság kritériumai 4. Energiatakarékos kézszárítók

Energiatakarékos kézszárítók az energiahatékonyság jegyében

A közösségi mosdók esetében az energia- és költséghatékonyság több szegmens együttes megvalósulásával érhető el. Az egyik ilyen alkotórész a kézszárítás.


Minden üzemeltető számára fejtörést okoz, hogy a leghatékonyabb megoldást válassza, mivel egy rossz döntés nem csak magas üzemeltetési költségekkel, de esetlegesen többlet kiadásokkal is járhat. A megfelelő terméket megtalálni azonban nem egyszerű, hiszen számos eltérő technológiai megoldás érhető el a piacon.

 


Mit vegyünk alapul, ha az ideális megoldást keressük?
Hiszen sokan tévesen azt gondolják az energiatakarékosság kulcsa a fogyasztási érték.


Hogy a lényeg érthető legyen érdemes visszatekinteni, hiszen
kezdetekben a kézszárítókat nem nagy teljesítményű elektromotorok működtették, hanem kisebb 50-100 wattos motor és egy nagyobb teljesítményű fűtőszál, mely igazából jelentős mennyiségű áram felvételével volt csak képes felmelegíteni a levegőt. Ám nem volt hatékony, ugyanis nagyjából 40 mp-et vett igénybe egy kézszárítás, mindezt magas energiafelhasználás mellett.

Mára már tudjuk, a „minél nagyobb teljesítmény annál nagyobb hatékonyság” feltételezés nem fedi a valóságot. Épp ellenkezőleg!


Az évek alatt végbement termékfejlesztések eredményeképpen némileg átalakult ez a nézőpont, így már a kéz meleg levegővel történő szárítása helyett a víz kezekről való lefújása vált lényegessé.

Sok energiát fogyasztó fűtőszálA kifújt levegő sebessége vált a hatékonyság sarokkövévé, mely elérését különböző technikákkal igyekeztek elérni. A legtöbb esetben a fűtőszál mérete csökkent vagy nem is tartalmazott a készülék, így vált energiatakarékossá a kézszárító.

 

Az üzemeltetők többsége azonban egy 2000-2500W és egy 950W teljesítményű készülék közül ma is a nagyobb watt értékkel bíró hatékonyságára voksolna. Tévesen!

 

Ezek a készülékek modernebb műszaki tartalmuk miatt már minimális energiafelhasználással is 10-12 mp alatt szárítják a kezet. Ez a rövid szárítási idő és a nagy energiát felhasználó fűtőszál hiánya együttesen még kevesebb energiafelhasználást eredményez.

Mindezek következtében lehetséges az, hogy a kisebb watt teljesítménnyel működő kézszárítók akár 90%-kal hatékonyabban képesek működni.
Tartalomhoz tartozó címkék: kézszárító